Monkey head Mushroom

Semalam semasa di pasar tani, ketika saya sedang melihat sayur-sayur, tiba-tiba saya ternampak cendawan Monkey Head /Kepala Monyet yang dikenali juga sebagai Yamabushitake Mushroom atau Lion’s Mane Mushroom. Saya begitu excited kerana bukan senang nak jumpa cendawan segar ini. Cendawan ini tidaklah mahal sangat, RM 20 per kg.

Anyway, jom kita baca apa kelebihan cendawan ini….
Ramai mengambil cendawan sebagai makanan tambahan untuk kesihatan umum. Kita tahu bahawa cendawan mengandungi sebatian aktif anti kanser, anti hipertensi, anti diabetik dan lain-lain ciri terapeutik. Begitu jugalah dengan cendawan kepala monyet ini. Ia juga mempunyai banyak ciri-ciri perubatan…
Selain daripada anti-penuaan, ekstrak cendawan ini dikatakan mempunyai beberapa kesan yang baik terhadap fungsi otak. Dalam perubatan herba, cendawan ini dikatakan boleh mengurangkan kerosakan saraf dan sistem saraf. Anyway, sebelum beli sebarang produk cendawan ini bincanglah atau dapatkan nasihat doktor atau pakar herba…

image

image

image

image

Rasa cendawan ini lebih kurang macam cendawan yang lain. Bagi saya tidaklah sedap sangat kalau nak dibandingkan dengan cendawan eryngii. Cendawan ini sedap dimasak sup tapi oleh kerana saya dah pun masak tomyam, jadi saya goreng je cendawan ini. 🙂

Dikatakan ada juga orang yang mengambil cendawan ini mengalami asma dan alahan. Jadi jika anda terdedah kepada alahan cendawan – berhati-hatilah ya..

Yamabushitake Medicinal Mushroom For Anti-Aging
.
Lion’s Mane
.
Lion’s Mane Mushroom For Nerve Damage

.
Monkey Head Mushroom

Herba Sage

Sage adalah herba yang sangat popular, bukan sahaja digunakan dalam masakan tetapi juga dikatakan sebagai penawar kepada berbagai penyakit.

image

image
bagi saya sage adalah herba yang harum

image
(sage adalah salah satu herba kegemaran saya, biasanya saya beli yang dikeringkan dan organik tapi baru2 ni pergi supermarket beli yang ‘fresh sage’ . Kalau nak buat teh sage dari daun kering, gunakan separuh dari daun segar. Saya biasanya guna cuma 3 keping sage kering dalam secawan air panas, rendam selama 15 minit. Pastikan cawan ditutup semasa rendam sage)

Sage membantu membersihkan darah dan menyahkan toksik, mungkin boleh menghalang penyakit Alzheimer, anti radang, anti hipertensi dan anti diabetes. Satu kajian dari saintis jabatan mikrobiologi dan kemoterapi di Kamura Jepun, menunjukkan teh sage dapat membantu mengelakkan pembekuan darah dari terbentuk. Dikatakan sage baik untuk kesihatan otak dan mulut dan detoksifikasi hati. Teh sage dikatakan juga dapat merawat sakit tekak dan batuk. Sage dapat melegakan simptom ‘ hot flashes’ bagi sesetengah wanita yang menghadapi menopaus.

Penyakit sawan, tekanan darah tinggi dan penyakit buah pinggang boleh bertambah serius jika mengambil sage pada dos yang berlebihan begitu juga dengan pening kepala dan degupan jantung yang laju. Jika mengalami gejala2 seperti sukar bernafas, sakit dada, gatal2 kulit, ruam dan bengkak, ini mungkin anda mengalami alahan kepada sage. Ibu2 yang menyusu dinasihatkan tidak mengambil sage kerana boleh mengeringkan aliran susu.

Walaubagaimana pun maklumat yang diberi di laman blog ini tidak bermaksud sebagai pengganti nasihat daripada doktor atau penasihat professional kesihatan.