Bercuti Di Nagoya, Jepun-Finale

Salam semua. Maaf lambat update. Busy sikit akhir-akhir ini…

Hari terakhir kami di Takayama, kami pergi ke Hida no Sato yang terletak 10 minit menaiki bas dari Takayama. Ia juga merupakan sebuah muzium terbuka yg mempamerkan lebih 30 buah rumah tradisional dari daerah pergunungan Gifu sekitar Takayama. Rumah-rumah ini telah dibina semasa zaman Edo (1603 – 1867) dan telah dipindahkan pada tahun 1971 dari lokasi asal di bawa ke sini bagi mewujudkan sebuah muzium.

Pemandang di sini sangat menarik untuk bergambar. Rasa macam berada di zaman silam. Tak boleh bayangkan betapa sejuknya duduk di rumah kayu ini di musim winter…

Ok, jom tengok gambar!


Posing beramai-ramai pakai yukata yang disediakan sebelum pulang ke Nagoya semula….

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan tentang percutian saya bersama sahabat ke Nagoya, Takayama dan sekitarnya. It was truly enjoyable!

Advertisements

Bercuti Di Nagoya, Jepun Part 7

Hari ke-3 kami di Takayama..

Awal pagi selepas sarapan, kami menanti kedatangan Midori dan jurubahasanya ke tempat penginapan kami untuk membawa kami ke Green Cooking Studio. Hari itu kami belajar buat sushi rice & sushi, sayur dengan sos egoma, sup miso dll. Bayaran seorang adalah lebihkurang RM240.
Sebelum tiba di cooking studio, kami singgah dulu di supermarket. Midori mahu pastikan barang-barang keperluan masak itu adalah halal dan memenuhi citarasa kami. Semua pekakas masak untuk hari itu pun Midori belikan yang baru. Bagus kan mereka ni?

Cuaca pagi itu sejuk dan hujan rintik-rintik… Green cooking studio ini terletak berdekatan dengan Miyakawa ‘morning market’. Studio ni tak besar sangat, cukup untuk 7 – 8 orang masak. Tempatnya memang bersih dan lengkap dengan pekakas dapur.

Some pictures…

Sesi memasak berjalan lancar dan menghiburkan. Alhamdulillah seronok dapat belajar buat sushi dan sebagainya… bagi saya yang suka makan sushi ni, rasa puas hati kerana tahu cara membuatnya.

Selesai dari kelas memasak, kami ronda-ronda bandar, beli teh hijau dan barang-barang lain untuk dibawa pulang..

Bercuti Di Nagoya, Jepun Part 6

Dari Takayama station kami ke Hida Furukawa. Perjalanan mengambil masa kira-kira 20 minit. 

Hida Furukawa adalah sebuah bandar kecil di Pergunungan Gifu. Ia terletak kira-kira 15 kilometer utara Takayama. Bandar kecil ini masih mengekalkan ciri-ciri dan nilai-nilai tradisional. Tempat ini sebenarnya menarik juga tetapi masa kami sampai tu, hujanlah pula. Tapi kami teruskan juga perancangan kami untuk berbasikal di sini di bawah rintik-rintik hujan. Basah pun basahlah hehe.. Harga sewa basikal pun tak mahal sangat, dalam 350 yen untuk 2 jam. Boleh ambil peta di station keretapi untuk dijadikan rujukan.

Terdapat tempat-tempat menarik di sini untuk di lawati. Cumanya cuaca tidak menyebelahi kami. Walaubagaimanapun, pengalaman berbasikal dalam hujan bersama kawan-kawan adalah pengalaman yang menyeronokkan.   


Kami meluangkan masa di sini lebih kurang 3 jam….