Ubi keladi sememangnya makanan kegemaran ramai namun terdapat juga beberapa jenis keladi yang tidak boleh dimakan. Ada juga jenis keladi yang boleh dimakan tapi perlu tahu cara penyediaannya sebelum dimasak, kalau tidak ia boleh merbahayakan tubuh badan.

Cara memasaknya boleh dipelbagaikan. Selain digoreng atau direbus, keladi sedap juga dibuat pengat dan kuih muih. Manakala daun keladi sering diolah menjadi pelbagai jenis masakan sayur.

Keladi adalah makanan yang baik bagi menggantikan nasi dan gandum kerana ia rendah glisemik indeks. Ia baik untuk merendahkan gula dalam darah. Ia mengandungi banyak serat yang membantu perut berasa cepat kenyang dan ini menjadikan ia baik untuk penurunan berat badan.
Keladi juga mengandungi protein yang cukup tinggi disamping kaya dengan vitamin, mineral dan antioksidan. Ia mengandungi lebih 17 jenis amino acid yang berbeza, penting untuk mengekalkan kesihatan. Keladi lebih berkhasiat daripada kentang dan tidak mengandungi gluten serta rendah lemak dan tanpa kolesterol.

Manfaat keladi pada kesihatan adalah menurun tekanan darah tinggi, paras gula dalam darah, melindungi penyakit jantung, strok, kanser dan membantu fungsi tiroid.

image

Bagi sesetengah orang keladi boleh menimbulkan alergi di mulut. Kandungan tinggi oxalate dalam ubi keladi boleh memberi kesan pada ginjal dan memudaratkan pesakit buah pinggang.

KARI IKAN UBI KELADI
image
Selain dibuat kuih muih, saya juga suka masukkan ubi keladi ke dalam masakan kari atau masak lemak. Sedap! 🙂

Rujukan:

Nutritional benefits of taro

Taro Root a Super Food for the World

Nurul Asyikin: Data Nutrien Sayuran & Khasiatnya.

2 thoughts on “Keladi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s