Khasiat Pokok Bunga Kertas

Di rumah saya ada sepasu pokok bunga kertas yang sedang galak berbunga.
Ada satu ketika, saya pernah ternampak di FB, gambar bunga kertas segar yang digoreng untuk dimakan. Dikatakan ia sedap tapi entahlah, goreng gitu saja tanpa tepung. Makes me wonder, is it really good?

Anyway, pokok bunga kertas mempunyai khasiat yang tersendiri dalam perubatan herba tradisional.

Air rebusan bunga kertas merah diminum untuk merawat batuk dan air rebusan akarnya pula diminum untuk mencuci perut serta usus dan mengatasi masalah sembelit serta merawat demam panas. Manakala daun pokok kertas ditumbuk lumat dan ditampal untuk merawat luka.
Bagus juga kalau ada sepasu dua pokok bunga kertas ini di rumah, kan?

image

image
Bagi saya, bunga kertas yang merimbun memang sangat cantik!

Rujukan:
Siti Fauziah Yusof: Tanaman Hiasan Ubatan Di Sekeliling Anda

Ong Hean Chooi: Tanaman Hiasan
Khasiat Makanan dan Ubatan

Advertisements

Kemunting Cina

Pokok Kemunting Cina dikenali juga dengan nama lain seperti pokok bunga tapak dara, kembang sari cina, kembang tembaga, bunga serdadu dan ‘periwinkle’. Pokok ini sering dijadikan tanaman hiasan. Pada masa kini, pokok kemunting cina ditanam secara meluas kerana ia dikatakan bermanfaat untuk mengubati penyakit kanser terutama untuk rawatan leukemia.

Setengah orang memilih daun pokok yang berbunga putih kerana dipercayai lebih mujarab.

KEMUNTING CINA
image

Air rebusan bunga kemunting cina diminum untuk merawat asma, kembung perut dan usus. Manakala air rebusan 10 helai daun dan 10 kuntum bunganya diminum untuk merawat kencing manis.

Air rebusan daun dan ranting diminum untuk merawat batuk, leukemia, sesak nafas, sakit kepala, tekanan darah tinggi, reumatisme. Ia juga membantu melawas buang air kecil dan air besar, mencuci darah dan merangsang haid.

Kemunting cina harus dielak oleh wanita hamil, mereka yang mempunyai masalah buah pinggang, hati atau paru-paru,tekanan darah rendah dan sembelit. Dikatakan herbal ini juga boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan terutama Warfarin (Coumadin).

Walaubagaimana pun manfaat kemunting cina boleh mengurangkan banyak isu-isu berkhaitan kesihatan jika diambil dengan cara yang betul.

Sumber:

Ong Hean Chooi: Tanaman Hiasan
Khasiat Makanan & Ubatan

Winston & Maimes: ADAPTOGENS

Periwinkle Cures and Natural Remedies

Schizandra.

Semasa di Korea pada bulan jun lepas, saya sempat juga membeli 5 jenis Korea Tea iaitu lotus flower tea, mulberry leaves tea, persimmon’s leaves tea, buck wheat tea dan schizandra fruit tea.

Hari ini, barulah saya mula minum schizandra fruit tea. Masa saya nak buat tea tadi, frustlah juga sebab saya dah tersilap beli. Rasanya, ketika nak beli tu macam ambil schizandra berries rupanya terambil yang dah diproses. 😦

Anyway rasa tea ini, memanglah sedap.

Schizandra, merupakan herba yang sering digunakan dalam perubatan tradisional Cina. Ia dikenali sebagai herba lima perisa. Ia digunakan sebagai tonik untuk libido lelaki dan wanita, meningkatkan kesihatan hati dan berkesan membantu metabolisma toksin.

Hati adalah organ yang penting untuk kesihatan manusia kerana ia menapis toksin dari darah, membantu pencernaan dan mengeluarkan serta menyimpan nutrien. Schizandra bukan saja melindungi hati dari toksik, tetapi ia juga boleh merangsang pertumbuhan semula sel-sel hati.

Gambar Schizandra berries dari google.

image

Kunyah beberapa biji Schizandra berries setiap hari akan meningkatkan kecergasan fizikal dan mental.

image

image

Schizandra terkenal kerana ia dapat memberi kesan yang kuat pada tenaga. Ia juga digunakan untuk melegakan batuk yang kronik, sesak nafas dan semput serta meningkatkan kesihatan mata.

Dikatakan jika mengambil schizandra selama 100 hari dapat membersihkan darah dan menajamkan minda.

Schizandra selamat diambil untuk jangka panjang. Namun begitu ia tidak boleh diambil semasa hamil atau pesakit yang mempunyai masalah membuang air kecil.

Rujukan:

Herbal Remedies, Andrew Chevallier.