Khasiat biji buah aprikot sering dikaitkan dengan penyakit kanser.

image

Biji aprikot nampak sama macam kacang almond

image

Yang kecil ialah biji aprikot

Kini semakin mendapat perhatian ramai kerana vitamin B17 yang terdapat didalam biji aprikot dan keberkesanannya dalam membantu pelbagai masalah kesihatan tidak dapat disangkal lagi.

Menurut Dr. Philip E.Binzel, pakar kanser dari Ohio, B17 adalah bahan semulajadi yang terdapat didalam pemakanan nitrilosides yang boleh memusnahkan sel2 kanser dan sel2 asing yang terdapat didalam badan kita.

Amagdalin(B17) dapat diperolehi didalam berbagai jenis tumbuhan. Jika tiada B17 didalam diet pemakanan, badan boleh dihidapi penyakit kanser.
(Sila baca buku World without cancer oleh G. Edward Griffin)

Biji aprikot ini rasanya sangat pahit. (yang kurang kualiti, kurang pahit) . Dicadangkan mengambil sebanyak 8 hingga 10 biji sehari untuk pencegahan dari penyakit kanser, insyaAllah.
Kalau untuk mengubat cancer pengambilan mengikut berat badan. Iaitu tiap2 10 lb perlu mengambil sebanyak 2 biji, jadi kalau berat badan sebanyak 150 lb maka perlu diambil sebanyak 30 biji sehari. Disamping itu perlulah mengawasi diet. Darah yang terlalu asidik mudah mendapat sebarang penyakit oleh itu jauhilah makanan2 yang menjadi punca kepada itu. Pastikan minum air yang mencukupi bagi tujuan membuang toksik.

Khasiat biji aprikot boleh juga menurun tekanan darah tinggi dan juga gula didalam darah. Jika anda mengambil ubat untuk darah tinggi dan kencing manis pastikan tekanan darah tidak terlalu rendah dan juga dengan paras gula, kerana ini juga boleh membahayakan diri.

Berikhtiar dan berdoa dan seterusnya bertawakkal kepada Allah adalah kunci segala kejayaan.

Bacaan tambahan:
The weekly health tip, Apricot Kernels

Natural alternative cancer treatment: Apricot seeds

One thought on “Biji Aprikot dan Kanser.

  1. Sjk baca artikel ni, baru kemarin sy brpeluang cuba. Pahii..it sgt. Bukn sja lekat d lidah tapi dlm kerongkong juga. Susah juga nk maintain title nona manis masa kunyah biji aprikot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s