“Daun petai belalang ni sedap, goreng ke atau buat sup pun boleh, 2 ringgit je, belilah…. murah!”. kata pak cik penjual sayur di pasar tani yang sering saya kunjungi.

Saya memang pernah makan petai belalang tapi tidak begitu menggemarinya kerana bau dan rasanya yang bagi saya kurang enak. Tapi entah kenapa hari tu saya belilah juga sayur ini. Mungkin sebab tidak sampai hati nak berlalu tinggalkan pak cik tu begitu saja.

Bila dah selesai masak, sebelum dihidang, saya cuba rasa sedikit..alamak seperti yang dijangka, memang kurang kena dengan selera saya 😦 tapi alhamdulillah my husband liked it.. ada juga orang nak habiskan 🙂

Daun ini dikatakan boleh melegakan gigitan/sengatan haiwan beracun atau berbisa. Menurut Buku ‘Sayuran: Khasiat Makanan & Ubatan’ yang ditulis oleh Ong Hean Chooi, Caranya ialah dengan menumbuk lumat daun petai belalang dan tampal pada tempat yang kena gigitan dan sengatan.

image

Kepada penggemar-penggemar daun petai bolehlah cuba resipi saya ini. Kalau tak suka cuba bagi pada suami anda, it worked for me. hehe…
SUP DAUN PETAI BELALANG
image

Bahan-bahan:
1) 1 ikat daun petai belalang, ambil daun saja.
2) 1 keping ikan tenggiri dibakar ditumbuk kasar
3) Lada hitam & 3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
4) Cili padi merah & garam secukup rasa.

Panaskan air secukupnya dan masukkan semua bahan 1~4 dan biar di atas api sehingga masak.

Haa….dah ready!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s