Bagi jemaah yang bercadang hendak menambah ibadah Umrah boleh melalui miqat Ja’aranah, Tana’im dan Hudaibiyah.
Kami dibawa melawat ke sekitar Mekah, Jabal Thur (tempat Rasulullah s.a.w. bersembunyi bersama Saidina Abu Bakar ketika diburu musuh), ke Arafah, Muzdalifah, Mina, Jabal Nur (Gua Hira), Jabal Rahmah dan Ja’aranah.

Jabal Thur
image
Kami berhenti sekejap saja sekadar untuk mengambil gambar.

Jabal Thur
image
Jabal Rahmah – tempat pertemuan Nabi Adam a.s dan Hawa setelah begitu lama terpisah selepas dikeluarkan dari Syurga. Gambar ini dirakam di bahagian belakang bukit. Terdapat tangga untuk mendaki dibahagian depan Jabal Rahmah, tapi tinggi juga. Saya memang tak naiklah 🙂

Jabal Rahmah
image

Rasanya sampai di sini sajalah diari Umrah saya untuk tahun ini. Maaf, saya tidak mampu merakamkan betapa istimewanya Tanah Suci dalam sekadar beberapa entri sahaja. Memang tidak akan sama perasaan dan penghayatan apabila kita pergi sendiri berbanding membaca pengalaman orang. Namun saya berharap catatan saya ini sedikit sebanyak dapat memberi pencerahan di samping menerbitkan perasaan ingin menjejakkan kaki ke sana dikalangan pembaca. Semoga kita semua dijemput ke Baitullah berkali-kali lagi dan lagi dan lagi. InshaaAllah. Aminnn..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s