Cendawan Eryngii

Terdapat banyak jenis cendawan tapi bagi saya cendawan eryngii yang paling sedap. Eryngii ini sesuai di masak dengan pelbagai cara dan saya suka kalau masukkan ia ke dalam masakan tomyam, sup atau stim bersama ikan. Kalau kita goreng cendawan eryngii pun menyelerakan juga, tapi tahu sajalah bila banyak sangat makan makanan bergoreng ni, nanti datang masalah kesihatan pula, 😦

Anyway, jom baca apa kelebihan cendawan erynggi ni.

Cendawan Eryngii juga dikenali sebagai king oyster atau king trumpet mushroom, sering digunakan untuk manfaat perubatan dan kesihatan. Cendawan ini menjadi popular melalui perubatan cina. Ia mengandungi kadar antioksidan yang tinggi dan sebatian ‘ergothioneine’ yang melindungi sel-sel dan meningkatkan sistem imun.
Cendawan eryngii secara umum adalah sangat kaya nutrien, boleh membantu meningkatkan kesihatan vaskular,mengurangkan paras kolesterol LDL dan risiko kanser.

Richard Sullivan, seorang ahli Division of Cancer Studies menulis dalam artikelnya bertajuk Medicinal Mushroom bahawa pelbagai spesis pleurotus, seperti eryngii mungkin dikaitkan dengan aktivti anti kanser serta kesan positif terhadap sistem imun, anti virus, antibiotik dan anti radang. Ini mungkin disebabkan oleh beta-glucans iaitu sebatian aktif utama yang ditemui di dalam eryngii.

Saya tak pernah jumpa cendawan yang lebih besar dari cendawan ini. Yang bestnya kita boleh makan banyak sebab ia rendah kalori dan lemak. Bukan tu saja, ia kaya dengan serat dan tidak ada kolesterol. So no need to worry about gaining weight. 😀
image

SUP JENAHAK & ERYNGII
image
Okay lah, sekarang saya nak kongsi resipi sup ikan jenahak dengan cendawan erynggi yang saya masak baru-baru ini.

Bahan-bahan:

1) 1 keping ikan jenahak
2) 2 cendawan erynggi dihiris
3) Segenggam daun ketumbar dengan akar
4) 1 biji tomato dibelah 4
5) 1 labu bawang besar dibelah 4
6) 4 ulas bawang putih diketuk
7) Lada hitam, cili padi diketuk dan garam secukup rasa
8) Jus lemon.

Didihkan 2 1/2 cawan air dan masukkan semua bahan 1~7 sehingga masak. Tutup api baru masukkan jus lemon secukup rasa.

Selamat menjamu selera. 😉

The Health Benefits Of King Oyster Mushrooms.

Advertisements

Pecah Beling

Pagi ini jom baca tentang herba Pecah Beling. Ada juga orang panggil herba ini Pecah Kaca. Pokok ini mudah ditanam. Daun pecah beling yang kasar dan kesat ini mempunyai kandungan vitamin, mineral dan antioksidan yang sangat tinggi.

Menurut kajian, ekstrak air pecah beling mampu merencatkan pertumbuhan sel leukemia dan AIDS. Ia juga dikatakan mampu membunuh sel kanser tanpa kesan sampingan atau keradangan.
Fitosterol dalam pecah beling mampu menurunkan paras kolesterol dalam darah kerana fitosterol akan bersaing dengan kolesterol di dalam usus dan ini menyebabkan kolesterol dari makanan tidak dapat diserap. (Fitosterol merupakan sterol yang terdapat di dalam tanaman dan mempunyai struktur yang mirip dengan kolesterol. Fungsi fitosterol ialah menurunkan kadar kolesterol di dalam darah dan mencegah penyakit jantung. Ia sangat bermanfaat bagi kesihatan manusia).

image

Daun ini telah digunakan secara traditional untuk merawat kanser, kencing manis serta batu karang. Ada berpendapat herba ini juga boleh merawat tekanan darah tinggi dan mencuci buah pinggang.

Daun pecah beling boleh dikeringkan dan dijadikan sebagai minuman teh herba. Saya pernah cuba, rasanya ok.. 🙂

Pelbagai khasiat daun pecah beling

Khasiat cendawan maitake

Semalam masak sup cendawan maitake. Sup ini sangat berkhasiat kerana cendawan maitake menawarkan pelbagai manfaat untuk kesihatan.

image
Maitake raja cendawan? Anti kanser?

Maitake telah di amalkan dalam perubatan tradisional China dan Jepun sejak berabad-abad lamanya. Ia mengandungi sejenis polisakarida yang di panggil beta glucan, yang boleh juga ditemui dalam yeast dan beberapa cendawan yang lain. Kandungan beta glucan yang tinggi dalam maitake merangsangkan sistem imun dan mengaktifkan sel-sel bagi mengurangkan risiko kanser, melambatkan pertumbuhan tumor, melindungi sel-sel sihat daripada menjadi kanser, mengurangkan kesan sampingan kemoterapi, meningkat keberkesanan merawat kanser, merendahkan tekanan darah, mengawal tahap gula dalam
darah dan meningkat kesihatan jantung. Ia juga dilaporkan membantu pencernaan.

Maitake tea? Sangat menarik untuk di cuba!! Apa yang perlu saya lakukan ialah kisar cendawan maitake kering (organik) sehingga menjadi serbuk halus. Kemudian bancuh kedalam air panas seperti biasa. Agaknya bagaimana rasa maitake tea ni bila dimaniskan dengan madu atau di masukkan perahan lemon atau teh O panas + serbuk maitake….

Serbuk cendawan maitake boleh dimasukkan ke dalam pelbagai masakan. Hmm… cendawan pun dah habis, kalau tidak boleh le cuba buat maitake tea esok. 😀

image
Informasi dari buku ini sangat bermanfaat untuk kita…