Pagi ini jom baca tentang herba Pecah Beling. Ada juga orang panggil herba ini Pecah Kaca. Pokok ini mudah ditanam. Daun pecah beling yang kasar dan kesat ini mempunyai kandungan vitamin, mineral dan antioksidan yang sangat tinggi.

Menurut kajian, ekstrak air pecah beling mampu merencatkan pertumbuhan sel leukemia dan AIDS. Ia juga dikatakan mampu membunuh sel kanser tanpa kesan sampingan atau keradangan.
Fitosterol dalam pecah beling mampu menurunkan paras kolesterol dalam darah kerana fitosterol akan bersaing dengan kolesterol di dalam usus dan ini menyebabkan kolesterol dari makanan tidak dapat diserap. (Fitosterol merupakan sterol yang terdapat di dalam tanaman dan mempunyai struktur yang mirip dengan kolesterol. Fungsi fitosterol ialah menurunkan kadar kolesterol di dalam darah dan mencegah penyakit jantung. Ia sangat bermanfaat bagi kesihatan manusia).

image

Daun ini telah digunakan secara traditional untuk merawat kanser, kencing manis serta batu karang. Ada berpendapat herba ini juga boleh merawat tekanan darah tinggi dan mencuci buah pinggang.

Daun pecah beling boleh dikeringkan dan dijadikan sebagai minuman teh herba. Saya pernah cuba, rasanya ok.. šŸ™‚

Pelbagai khasiat daun pecah beling

Advertisements

8 thoughts on “Pecah Beling

  1. Salam Kasih
    Banyaknye khasiat daun pecah beling ni. Di mana nak dapat? Ada jual di mana2 ke? Pasar tani ker, pasar raya ker… Kalau2 Kasih taulah…maaf jika soalan yang tak patut ditanya yek. Terima kasih banyak2 kerana berkongsi informasi yang sangat2 berguna

    1. salam zaihar,pecah batu ni ade di jual dekat pasaraye …nmenye BELING harge rm 22.oo dlm bntuk air,tu memudahkn kite just mnum je,ade gak dlm bentuk kapsul,tp arge nye rm 50.00,try la,sye pon bru gnekn untuk ibu sye…

  2. Sy ada tanam dlm pasu keliling rumah…senang hidup..cuma keratan batang shj..cucuk dlm polybeg/pasu..simpan di tempat kurang sinaran matahari….sy pernah kena sakit perut berulang kali…lepas sy minum air rendamam daun ini…sakit perut jadi baik…kencing pun lawas…bolih minum mcm tea o….tidak pahit
    ..

  3. Saya ada tanam dlm pasu di rmh sy…sesiapa yg nak bolih dtg ambil keratan batang…tanam sendiri dirumah…sy tinggal di area subang..ambi free je…tp jgn ambil semua…malik 0166462058

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s