Zucchini pancakes

Saya selalu beli zucchini tapi inilah kali pertama saya beli zucchini kuning. Rasa sama saja macam yang hijau, cuma warna kuning ni nampak agak menarik, tu je. 🙂

Resipi hari ini ialah zucchini pancakes.
Jom kita tengok macam mana nak buat pancakes ni
yesss! mudah je..

image

image

image

image

image

image

Panaskan oven pada suhu 180°C
Bahan-bahan:
1) 1 zucchini di sagat. Bahagian biji dibuang.
2) 3 tangkai daun bawang di hiris.
3) 2 biji telur di pukul dan masukkan secubit rosemary, 1 tsp nutritional yeast, sedikit lada hitam, dan garam secukup rasa. Dikacau hingga rata.
4) 2 tbsp gandum.

5) Philadephia cheese

 

Caranya:
1) Masukkan zucchini dan daun bawang ke dalam adunan telur. Kacau dan masukkan tepung gandum dan gaul hingga rata.
2) Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan zucchini dan masaklah seperti lempeng. Balikkan bila bahagian bawah dah masak.
3) Taburkan philadephia soft cheese ke atas pancake dan kemudian letakkan satu lagi lapisan pancake.
4) Sebelum bakar taburkan lagi cheese ke lapisan atas dan bakar selama 8~10 minit. Keluarkan dari oven dan ratakan cheese di atas pancake.

Sesuai dihidang untuk sarapan pagi atau minum petang.. 🙂

Leek ubi kentang bakar

Resipi ini sedap di makan bersama telur dadar atau telur mata kerbau dan sesuai di hidang untuk sarapan pagi.

image

image

image

image

Panaskan oven pada suhu 200°C
Bahan-bahan:

1) 2 biji ubi kentang(besar) ~ Di kukus selama 45 minit atau hingga masak.
2) Leek ~ terpulang ikut cita rasa.
3) 2 ulas bawang putih
4) 3 tbsp cheese dan 3 tbsp butter
5) Lada hitam, pasley dan garam secukup rasa
6) 2 tbsp susu

Cara:

Leek dihiris nipis, kentang di potong kiub dan bawang putih di cincang.
Masukkan butter, leek dan bawang putih dan masak hingga leek layu. Kemudian masukkan cheese dan susu ~ kacau rata. Masukkan ubi, lada hitam, pasley dan garam secukup rasa dan gaul. Bakar selama 25 minit.

Cuba la resipi ini. Bagus untuk anak-anak.. 🙂

My Favourite dessert

Saya namakan dessert ni CHEESY BAKED BANANA

Resipi ni sangat mudah dan simple. Panaskan oven dahulu….

image

1 mangkuk pisang. Lupa nak kira berapa biji pisang hahaha….

image

3 kiub (3″) philadelphia soft cheese, 11/2″ butter, 1/2 tbsp minyak zaitun dan 1 tbsp honey. Panas atas api yang kecil sehingga butter hampir2 nak cair, angkat dan kacau sebati.

image

Hmm.. dah sebati

image

Masukkan pisang dan kacau perlahan2

image

Bakar selama 30 minit. suhu 180°C
(semasa bakar, sekali sekala balik2kan pisang tu)

Selamat mencuba!!