Eyebags

Pernahkah anda mendapati mata anda bengkak selepas bangun pagi dari tidur. Biasanya ia adalah manifestasi keletihan, kurang tidur, penyakit buah pinggang atau mungkin tanda-tanda penuaan.

image

Berikut adalah remedi yang boleh melegakan ‘eyebags’

1) Timun adalah sangat berkesan merawat ‘eyebags’ dan merehatkan mata. Pastikan timun disejukkan terlebih dahulu, potong nipis dan tekap keatas mata selama 15 minit.
2) Teh hijau atau chamomile:  Basahkan uncang teh dan sejukkan semalaman. Letakkan diatas mata selama 15 minit sejurus selepas melakukan rawatan timun.
3) Minum jus cranberry atau barli yang direbus selama sekurang-kurangnya 15 minit. Minum air rebusan ini berselang seli dengan air biasa sehingga bengkak mata hilang.
4) Memakan 2 biji buah kiwi bersama yogurt sehari boleh membantu menghilangkan eyebags
5) Rendam kapas dalam susu dan tekap ke atas mata beberapa minit. Lactic acid dalam susu boleh mengurangkan bengkak mata.
6) Minum air yang banyak kerana ia meningkatkan peredaran darah dan mengeluarkan toksin dari badan.
7) Kurangkan pengambilan garam kerana ia boleh menyebabkan mata dan seluruh badan bengkak air. Kurangkan garam akan ada perbezaan, insyaAllah.

Untuk informasi kita bersama, bengkak air boleh menjadi salah satu simptom penyakit buah pinggang, kegagalan hati atau pun lemah jantung maka dapatkanlah nasihat pakar…

Advertisements

Kimchi makanan berkhasiat

Annyeong haseyo! (hello)

Saya memang minat drama dan dokumentari korea. Astro KBS 391 boleh dikatakan channel favourite saya 🙂 Saya perhatikan banyak drama memaparkan kimchi sebagai makanan ruji rakyat korea. Macam sambal belacan dengan orang Melayu, memang tak dapat dipisahkan!

Kimchi sebenarnya hanyalah sayur yang diperam tetapi ia sarat dengan vitamin A, B, C dan pelbagai mineral. Kandungan bakteria lactic acid yang terdapat dalam kimchi turut membantu penghadaman. Ia tinggi serat dan rendah lemak lantas berkesan untuk menurunkan berat badan, menguatkan sistem imun dan membantu mengelakkan tekanan darah tinggi. Beberapa kajian menunjukkan kobis yang ditapai mempunyai sebatian yang boleh menghalang pertumbuhan kanser. Kimchi yang diperam selama dua hingga tiga minggu menghasilkan bakteria lactic acid dan vitamin terbanyak dan ia juga paling sedap pada waktu ini.

By the way, ini resipi kimchi yang saya buat semalam. Selamat mencuba.

image

image

image

image

image

image

Bahan-bahan:

1) 1 lb (anggaran 1/2 kilogram) kobis napa yang dicuci dan dihiris
2) 1/4 cawan garam himalayan atau garam laut + 1 mangkuk air suam, kacau hingga larut
3) 1/2 biji pear dibuang kulit
4) 1/2 biji epal dibuang kulit
5) 1 bawang besar saiz kecil
6) 3 tangkai daun bawang yang dipotong
7) 1 sudu besar bawang putih yang dicincang
8) 1 sudu besar halia yang dicincang
9) 4 sudu besar serbuk cili kering (serbuk cili ni tak pedas)
10) 3 sudu besar air rebusan ikan bilis ( 3 sudu besar ikan bilis + 1/2 cawan,rebus dan biarkan sejuk)

Cara-caranya:

1) Masukkan kobis ke dalam bekas dan tuang air garam, gaul rata dan biarkan selama 4 jam. Tutup bekas.
2) Selepas 4 jam, kobis dibilas 2 atau 3 kali dan perah kobis perlahan2 supaya sejat air.
3) Kisar buah pear dan epal tanpa air
4) Masukkan serbuk cili, bawang putih, halia, air rebusan ikan bilis & bahan kisar kedalam mangkuk dan gaul rata.
5) Masukkan adunan no.4 ke dalam mangkuk sayur kobis dan daun bawang. Gaul sehingga rata dan masukkan ke dalam balang kaca kedap udara.
6) Selepas 24 jam bolehlah masukkan balang kimchi ke dalam peti sejuk.

Jal meokkesseumnida! (Bon appetit)
Baru belajar je ni, thanks to Google hehehe 😀

Rujukan:

Healthy and tasty Kimchi


How to make Kimchi

Yogurt dan kesihatan kulit.

Apabila saya membaca tentang kebaikan yogurt untuk kulit, saya rasa tak sabar pula nak mencubanya. Kononnya dalam masa yang singkat dah boleh nampak keberkesanan yogurt ke atas kulit kerana yogurt mempunyai lactic acid.

Lactic ccid adalah sejenis alpha hydroxy acid yang membantu membuang sel-sel mati, meningkatkan penampilan kulit dan mengurangkan kemunculan kedut pada kulit. Menurut University of Maryland Medical Center, lactic acid juga boleh menggalakkan kulit untuk menghasilkan elastin dan kolagen yang berperanan membuat kulit kelihatan muda dan sihat.

image

Yogurt yang mengandungi mineral zink dan antioksidan serta vitamin A dan C,
membantu kulit kelihatan segar. Yogurt organik adalah lebih baik kerana ia tidak mengunakan susu dari lembu yang dirawat oleh antibiotik dan hormon.

Saya akan cuba yogurt ke atas kulit muka dan selepas sebulan nanti nak tanya suami dan anak-anak, ada perubahan tak? Kalau pujian datang bertalu-talu, nampaknya kosmetik yogurt ini bolehlah diamal selalu hehe.. 🙂

Cara yang disyorkan, sapu yogurt ke muka dan biarkan selama 15 minit kemudian bilas seperti biasa.

Nota:Sesetengah orang mungkin alah kepada yogurt. Jika kulit mendapat kemerahan atau kesan sampingan lain, berhentilah menggunakan rawatan yogurt.

Oh ya jangan la pulak letak yogurt berperisa, nanti lain jadinya hahaha

Bacaan tambahan:


5 ways yogurt keeps skin glowing & gorgeous


Homemade wrinkle facial with organic yogurt