Pengat Pisang Tanduk & Oat

Minggu lepas awal pagi lagi saya telah pergi ke pasar tani. Selain beli ikan dan daging serta barang keperluan yang lain saya juga turut beli 2 biji pisang tanduk. Esok harinya saya goreng sebiji. Tetapi yang satu lagi tu tersadai beberapa hari di atas meja dapur sehingga warna kulit pisang pun dah berubah hehe.. Tapi kan, biasanya pisang tanduk ni tidak seperti pisang lain, ia lambat rosak. 

Sambil terpandang pada pisang itu terasa teringin pula nak makan pengat. Jadi petang tadi, saya pun buatlah pengat pisang. Selalunya kalau buat pengat pisang, saya akan campurkan sedikit sago tapi kali ini saya guna oat.

Habis licin! Tak sangka pula rasanya sedap … tambahan pula oat kaya dengan fibre dan ianya baik untuk kesihatan.

Bahan-bahan:

1 biji pisang tanduk
3 sudu besar penuh oat segera (instant oatmeal)
1 1/2 sudu besar gula perang / terpulang pada citarasa
1/2 cawan santan kotak (saya guna kara)
2 1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara:

1. Pisang dipotong mengikut citarasa
2. Masukkan air, gula dan pisang ke dalam periuk. Masak sehingga pisang lembut
3. Masukkan oats dan kacau rata.
4. Masukkan santan dan garam secukup rasa. Bila mendidih padam api.

Sebulan dengan oat dan… turunkan kolesterol LDL?

Kita selalu risau bila kolesterol LDL tinggi dan HDL rendah. Ye tak? Bila jadi begini apakah tindakan yang kita ambil? Ambil statins? Saya tak pernah ambil ubat statins jadi tidak tahulah bagaimanakah rasa kesan dari makan ubat itu. Tapi kawan-kawan yang pernah mengambil memberitahu saya, kesan yang mereka lalui ialah sakit sendi.

Teringat pengalaman yang saya lalui 2 tahun lalu.

Kata kawan saya, seorang pharmacist “bacaan kolesterol you ni sangat tinggi, what happened? You must control your diet!” dia bebel pada saya non stop. Well, she is my good friend, so she dares to nag me!! hahaha…anyway thanks Vee for your concern!

Selepas sebulan saya bertemu Vee,

“Hey, how did you do it? you makan apa? Your LDL turun dan HDL naik?”

Apa yang telah saya lakukan? Oat dan halba! Saya ambil 4 kapsul halba sehari iaitu 2 kapsul diwaktu pagi dan 2 kapsul diwaktu petang and of course I look after my diet. Halba boleh juga menurunkan paras gula dan sekiranya ada mengambil ubat kencing manis, kenalah berhati-hati kerana dibimbangi paras gula turun terlalu rendah, nanti boleh memberi kesan yang tidak baik.
Bukan senang nak makan oat setiap hari. Kita kena lebih kreatif supaya tidak timbul rasa muak dan jemu. Saya suka masukkan minyak zaitun (boleh juga menurunkan ldl dan meningkatkan hdl), goji dan kismis kedalam oat (a good combination for healthy diet)….InsyaAllah berkesan.

Kolesterol adalah bahan lemak yang ditemui dalam darah.

image

image

Oat mengandungi serat larut dan serat tidak larut. Serat larut yang di panggil beta glucan boleh meningkatkan sistem imun, mengurangkan kolesterol LDL dalam darah tanpa merendahkan kolesterol HDL. Beta glucan juga melambatkan penghadaman kanji, dengan ini boleh memberi kebaikan untuk pesakit kencing manis kerana ia dapat mengelakkan paras gula dalam darah naik dengan mendadak.

Lignan dalam oat telah dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit yang berkaitan dengan hormon seperti kanser ovari, prostat dan payudara. Oat kaya dengan silica dan ia membantu memelihara kulit, kuku, tulang dan rambut. Kandungan mangan dalam oat boleh menguatkan tendon, ligamen dan tisu.Oat juga rendah kalori, tinggi kadar protein dan mengandungi antioksidan.

Jadi, sekiranya ada masalah kolesterol cubalah elak dari mengambil ubat kerana kesan sampingannya memang tak best untuk badan. Nanti badan mula le sakit sini sakit sana….

Apakata semangkuk oat sehari, mulai hari ini. 😉