Teh herba untuk minuman petang

Beberapa bulan lepas, kawan ajak saya ke Sungai Buloh untuk beli pokok bunga. Masa tu cuma fikir nak beli pokok herba je. Bila terpandang pada pokok orkid kawan, saya jadi berkenan pulak pada bunga tu, beli la 3 pasu. Alhamdulillah pokok orkid masih segar hingga kini, walaupun begitu cuma satu pasu saja yang masih berbunga.. 🙂
Selain pokok bunga orkid, saya juga beli 8 jenis pokok herba. Ketika tu punya le bersemangat nak tanam herba. Dah lama rancang dengan my only son, nak suruh dia cangkul tanah, buat petak-petak khas untuk herba, konon nak buat satu sudut ditepi rumah sebuah taman mini herba bermula dengan 8 pokok ni. Dulu plan, kalau herba-herba ni hidup subur, segar bugar dan matang boleh le tuai daun-daun nya, keringkan dan simpan. Malangnya impian nak buat taman herba ni tak kesampaian. My only son sibuk dan saya pun sibuk juga hehe… pokok herba yang ada tu pun dah layu dan kering. Nampaknya kena beli semula pokok herba kalau nak jayakan rancangan yang belum menjadi ni.

Anyway baru-baru ni beli 4 jenis daun herba yang telah dikeringkan. Dah lama tak beli peppermint (pudina) dan sage. Stinging nettle (jelatang) dan dandelion,herba kesukaan saya,sentiasa ada stok di rumah, selalu beli yang dalam kapsul.

image

Organic herbs. 😉 Dalam entri sebelum ni pernah tulis tentang khasiat dan manfaat herba stinging nettle, dandelion, sage dan pudina terhadap kesihatan badan.

image
Pudina

image
Hmm…smell so good!!
Apa yang special sangat teh herba-herba ni? Selain baik untuk badan, saya minum kerana ia sedap 😉 tiap kali minum rasa puas dan boleh hilang dahaga serta merta…Kalau tak sedap, mungkin rasanya tak minum . Buat apalah nak kerut-kerutkan muka, minum air yang tak sedap, kecualilah kalau terpaksa… Ye tak? Baguslah juga minuman petang saya kini teh herba, dah selalu sangat ambil herba dalam bentuk kapsul.

Wouldn’t all of you like to try.
Be adventurous! Anyway, it’s healthy. 😀

Herba Sage

Sage adalah herba yang sangat popular, bukan sahaja digunakan dalam masakan tetapi juga dikatakan sebagai penawar kepada berbagai penyakit.

image

image
bagi saya sage adalah herba yang harum

image
(sage adalah salah satu herba kegemaran saya, biasanya saya beli yang dikeringkan dan organik tapi baru2 ni pergi supermarket beli yang ‘fresh sage’ . Kalau nak buat teh sage dari daun kering, gunakan separuh dari daun segar. Saya biasanya guna cuma 3 keping sage kering dalam secawan air panas, rendam selama 15 minit. Pastikan cawan ditutup semasa rendam sage)

Sage membantu membersihkan darah dan menyahkan toksik, mungkin boleh menghalang penyakit Alzheimer, anti radang, anti hipertensi dan anti diabetes. Satu kajian dari saintis jabatan mikrobiologi dan kemoterapi di Kamura Jepun, menunjukkan teh sage dapat membantu mengelakkan pembekuan darah dari terbentuk. Dikatakan sage baik untuk kesihatan otak dan mulut dan detoksifikasi hati. Teh sage dikatakan juga dapat merawat sakit tekak dan batuk. Sage dapat melegakan simptom ‘ hot flashes’ bagi sesetengah wanita yang menghadapi menopaus.

Penyakit sawan, tekanan darah tinggi dan penyakit buah pinggang boleh bertambah serius jika mengambil sage pada dos yang berlebihan begitu juga dengan pening kepala dan degupan jantung yang laju. Jika mengalami gejala2 seperti sukar bernafas, sakit dada, gatal2 kulit, ruam dan bengkak, ini mungkin anda mengalami alahan kepada sage. Ibu2 yang menyusu dinasihatkan tidak mengambil sage kerana boleh mengeringkan aliran susu.

Walaubagaimana pun maklumat yang diberi di laman blog ini tidak bermaksud sebagai pengganti nasihat daripada doktor atau penasihat professional kesihatan.