Khasiat Temu Pauh

Terdapat pelbagai jenis herba temu.

Ada:
Temu pauh
Temu lawak
Temu putih
Temu hitam
Temu emas
Temu kunci

Rizom temu pauh berwarna kekuningan dan mempunyai rasa serta bau seakan buah pauh atau mangga. Ia juga dikenali sebagai temu mangga, temu bayangan dan temu lalab.

Bagi saya temu pauh sedap rasanya. Ramai mengatakan temu pauh nampak macam kunyit tapi saya tengok ada juga semacam halia. Enak dimakan sebagai ulam, ditumbuk campur kedalam sambal dan digoreng dengan sayur.

Khasiat temu pauh adalah:
Anti kanser, merawat ketegangan urat saraf, mengurangkan kolesterol dan darah tinggi serta membantu mengurangkan masalah saluran pencernaan dan saluran darah tersumbat.

Temu pauh juga dimakan bagi mengurangkan stres.

TEMU PAUH

 

1448536983976

 

TEMU PAUH SAYUR CAMPUR

1448537110287

 

 

Bahan-bahan:
1) 4 cili hijau jeruk dihiris
2) 4 helai sayur napa jeruk dihiris
3) 6 tangkai kacang botor segar dihiris
4) 3 pokok daun bawang dihiris
5) 5~6″ temu lawak. Dimayang kasar. Bagi saya lagi banyak lagi sedap
6) 3~4 ulas bawang putih diketuk dan dicincang halus
7) Kicap pekat dan lada hitam

Cara:
1) Tumis bawang putih sehingga kekuningan
2) Masukkan temu puah dan goreng sekejap
3) Kemudian masukkan bahan 1~3
4) Akhir sekali daun bawang, kicap dan lada hitam.

Keistimewaan temu pauh, boleh menambah rasa sedap pada masakan.

Temu pauh juga dimakan untuk awet muda.

Mmm…nanti saya nak kena tanamlah herba ini! hehe…

Rujukan:

Siti Fauziah Yusof: Ulaman di Sekeliling Anda

Advertisements

Monkey head Mushroom

Semalam semasa di pasar tani, ketika saya sedang melihat sayur-sayur, tiba-tiba saya ternampak cendawan Monkey Head /Kepala Monyet yang dikenali juga sebagai Yamabushitake Mushroom atau Lion’s Mane Mushroom. Saya begitu excited kerana bukan senang nak jumpa cendawan segar ini. Cendawan ini tidaklah mahal sangat, RM 20 per kg.

Anyway, jom kita baca apa kelebihan cendawan ini….
Ramai mengambil cendawan sebagai makanan tambahan untuk kesihatan umum. Kita tahu bahawa cendawan mengandungi sebatian aktif anti kanser, anti hipertensi, anti diabetik dan lain-lain ciri terapeutik. Begitu jugalah dengan cendawan kepala monyet ini. Ia juga mempunyai banyak ciri-ciri perubatan…
Selain daripada anti-penuaan, ekstrak cendawan ini dikatakan mempunyai beberapa kesan yang baik terhadap fungsi otak. Dalam perubatan herba, cendawan ini dikatakan boleh mengurangkan kerosakan saraf dan sistem saraf. Anyway, sebelum beli sebarang produk cendawan ini bincanglah atau dapatkan nasihat doktor atau pakar herba…

image

image

image

image

Rasa cendawan ini lebih kurang macam cendawan yang lain. Bagi saya tidaklah sedap sangat kalau nak dibandingkan dengan cendawan eryngii. Cendawan ini sedap dimasak sup tapi oleh kerana saya dah pun masak tomyam, jadi saya goreng je cendawan ini. 🙂

Dikatakan ada juga orang yang mengambil cendawan ini mengalami asma dan alahan. Jadi jika anda terdedah kepada alahan cendawan – berhati-hatilah ya..

Yamabushitake Medicinal Mushroom For Anti-Aging
.
Lion’s Mane
.
Lion’s Mane Mushroom For Nerve Damage

.
Monkey Head Mushroom

Chervil

Chervil adalah satu tumbuhan aromatik dan rasanya sedikit pahit. Ia kaya dengan vitamin A dan C, serta juga mineral yang penting untuk fungsi saraf dan otot.

CHERVIL
image

Menurut Bartram’s Encyclopedia of Herbal Medicine:
Cervil diambil untuk senak perut dan tekanan darah tinggi.
Cara mengambilnya:
1/2~1 tsp chervil untuk setiap cawan air mendidih dan rendam selama 15 minit. Dos: 1 cawan tiga kali setiap hari.
&
Jus segar chervil: 1/2~1 tsp sebagai losyen untuk ekzema.

Herba chervil biasanya dimasukkan ke dalam masakan untuk menambah rasa sedap pada makanan. Ia boleh dimakan dalam kuantiti yang lebih berbanding dengan beberapa jenis herba yang lain

CENDAWAN ERYNGII & CHERVIL

image

Semalam saya masak satu masakan yang simple, saya cuma tumis banyak bawang putih yang dicincang halus hingga kekuningan dan kemudian masukkan cendawan eryngii dan garam secukup rasa. Selesai masak barulah saya tabur herba chervil dan gaul hingga rata.

Ok, selamat mencuba dengan herba chervil. 🙂