TEMAN….
Sebagai umat nabi Muhammad s.a.w. kita mesti berusaha mengenali kekasih Allah sebagai tanda cinta kita padanya.

Coretanku ini berpandukan dari Al-Lu’lu’wal Marjan
Kumpulan HADITS SHAHIH BUKHARI MUSLIM

Bab tentang sifat nabi s.a.w dan beliau adalah manusia yang paling indah wajahnya

Diriwayatkan dari Al-Bara Bin Azib ra, ia berkata, Nabi s.a.w adalah orang yang berperawakan sedang (tidak tinggi dan tidak pendek), berbahu lebar,berambut sampai daun telinganya……..
Diriwayatkan dari Al-Bara ra, ia berkata, Rasulullah s.a.w adalah manusia yang paling indah wajahnya,paling baik akhlaknya. Beliau tidak terlalu tinggi ataupun pendek.
Diriwayatkan dari Anas bin Malik ra, ia berkata, Rambut Rasulullah s.a.w berombak, tidak lurus juga tidak kerinting.Panjangnya antara kedua telinga dan bahunya.
Diriwayatkan dari Anas bin Malik ra, dari Muhammad bin Sirin, ia berkata”Aku bertanya kepada Anas’Apakah Nabi s.a.w mewarnai rambutnya? Anas menjawab,Nabi hanya beruban sedikit’
Diriwayatkan dari Abu Juhaifah As-Suwa’i ra, ia berkata, “Aku melihat Nabi s.a.w dan aku melihat bulu berwarna putih di bawah bibirnya yang bawah.
Diriwayatkan dari Jubair bin Muth’im ra, ia berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, Aku memiliki lima nama: Aku adalah Muhammad dan Ahmad,aku adalah Al-Mahi yang mana Allah menghapus kekufuran dengan ku. aku adalah Al-Hasyir yang mana manusia berkumpul diatas kedua kaki ku, dan aku adalah Al-‘Aqib (Penjelasan Al’Aqib:yaitu yang datang kemudian kerana beliau datang setelah para Nabi, dan setelahnya tidak ada Nabi yang lain)

Tiga perkara yang barangsiapa terdapat padanya nescaya diperolehi kemanisan iman(iaitu) Allah dan Rasulnya adalah lebih dia cintai daripada selainnya, dan mencintai sesaorang semata2 kerana Allah,dan dia benci untuk kembali kepada kekufuran(maksiat) sebagaimana dia benci di lemparkan kedalam api.(Hadis Sahih Riwayat Bukhari dan Muslim dll)

Bak kata perpatah “Tak kenal maka tak cinta”.Teringat saya pada kata2 seorang ustazah pada suatu ketika dahulu…. kita mesti selalu berdoa semoga kita ditempatkan bersama dengan Rasulullah s.a.w. disyurga kelak …. Alangkah Bahagianya kita sekiranya kita dari golongan yang terpilih bersama Baginda S.a.w

2 thoughts on “Sifat Rasulullah s.a.w

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s