Setiap kali saya ke Mekah, tidak pernah saya, bila pulang ke tanahair tanpa dengan Habbatus Sauda. Saya tak pernah makan, beli untuk diberi pada keluarga dan teman2 sehinggalah saya terbaca sebuah hadis yang di riwayatkan Bukhari dan Muslim yang bermaksud;

Dari Aisyah ra., beliau mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: “Sesungguhnya Al Habbatus Sauda boleh menyembuh segala penyakit kecuali Al-Sam “. Aku bertanya, ” Apa kah Al-Sam itu? Baginda menjawab, ” “Al-sam itu ialah maut”

Habbatus Sauda membantu merawat asma, kencing manis, tekanan darah tinggi, sakit2 otot dan sendi, mengurangkan kolesterol, meningkatkan kadar imunisasi(daya melawan penyakit), antihistamine, antitumor, antiradang dan banyak lagi.

image
Ramai kawan2 kata, mereka tak tahan dengan rasa habbatus sauda ni.
Bagi saya alah bisa tegal biasa. Apabila dah biasa lama2 tiada terasa lagi kesukaran mengambilnya.

image
Minum dua sudu teh sehari. Boleh juga dijadikan sebagai minyak urut.

image
Banyak informasi tentang khasiat habatussaudah terdapat dalam buku ini

Ibnu Sina didalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus Sauda…merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan
semangat. Ternyata ini ada kebenarannya kerana saya dapat merasakan setiap kali selepas mengambil Habbatus Sauda. Kini terdapat dipasaran minyak Habbatus Sauda, dalam bentuk kapsul.

Habbatus Sauda boleh mengeluar toxin di dalam badan. Seperti yang di ketahui, badan akan berasa sakit dan sengal2 bila toxin keluar dari tubuh. Walaubagaimana pun itu untuk beberapa hari sahaja. InsyaAllah selepas itu badan akan berasa segar. Bagi yang menghidap penyakit2 yang berat atau kronik, memerlukan masa yang lebih lama untuk sembuh. Kita sedia maklum, bahawa penyakit berpunca dari makanan, seperti mengambil gula, garam, minyak, serbuk perasa dan lain2 lagi secara berlebihan. Kita kena bijak mengatur cara pemakanan yang sihat disamping beriadah selalu. Orang yang menjaga kesihatan tidak akan sama dengan orang yang mengabaikannya. Yang pasti, nak sihat kenalah berusaha kearah itu.

Yakinlah pada hadis Nabi s.a.w. Kerana semua itu datang dari Allah Subhanahuwataala…..Setiap yang baik dari Allah, yang buruk adalah kesilapan diri sendiri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s