Bila saya teringat kanak2 yang didera, hati saya terasa begitu sedih dan marah. Saban hari sering kita dengar dan baca di dada akhbar dan majalah, bagaimana ramai kanak2 yang tidak berdosa, yang masih belum mengenal erti kehidupan dianiayai sehingga diluar batasan kemanusian… menyebabkan kematian dan ada yang cacat sehingga akhir hayat. Mengapa jadi begini?

Hari ini saya ingin luahkan perasaan yang terbuku sekian lama….. Bagaimanakah cara yang terbaik untuk mencegah semua ini? Menghukum mereka2 yang kejam ini dengan hukuman yang setimpal supaya memberi pengajaran? Walaupun di beri hukuman tetapi kenapa masih ada yang melakukan. Adakah hukuman2 ini tidak menimbulkan rasa takut sehingga tiada memberi kesan dihati mereka?? Keluar air mata darah sekali pun hati seorang ibu dan ayah tidak akan dapat menerima hakikat kehilangan anak mereka kerana didera! Mampukah kita mencegah? Rasanya, tak mungkin. Kurangkan? Boleh cuba.

Masa kini ramai ibu2 yang bekerja dan mereka ini amat memerlukan pembantu rumah bagi meringankan tanggungjawab yang perlu dipikul. Bagaimana kah kita boleh diberi jaminan anak kecil dibawah jagaan pembantu rumah sihat dan selamat? Ada juga ibu2 lebih gemar anak2 dihantar dirumah jiran, kerana rasa itu lah jalan yang terbaik, pun begitu selamatkah anak2 kecil ini? Betul, semua tindakan yang dibuat oleh ibu2 ini,saya pasti telah difikirkan sebaik2 mungkin.

Bagi diri saya, hati pembantu rumah perlu dijaga. Perlu diberi layanan yang baik. Janganlah difikirkan kerana gajinya kita bayar, maka kita boleh marah sesuka hati, tiada perasaan bertimbang rasa sehingga rasa sakit mata bila melihat pembantu rumah berehat. Buatlah terbaik pada pembantu rumah, insya Allah, kita akan mendapat hasil yang terbaik. Kalau mendapat yang sebaliknya, then she is a problematic person, Get rid of her soon for the sake of your child!

One thought on “Sedih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s