Hari ini dah genap seminggu Syawal. Belum kesempatan lagi nak puasa sunat. Sejak berakhir ramadan, rasa macam terlalu banyak makan, melebihi kuota yang diperlukan. Sebelum ini jarang sekali jamah makanan yang manis2. Hairan juga kali ni macam ada ‘sweet tooth’ pulak!!

Salah satu punca utama penuaan ialah pengambilan makanan yang manis. hmm…esok rasa2 macam nak mula rejim ‘anti aging’, supaya ini memberi saya rasa ‘ageless’. kalau anak2 saya tahu rancangan saya ni, tentu mereka kata..mama overrr!! hahahaha…

Tertanya2 apa yang harus dilakukan untuk melambatkan proses penuaan, hahahaha….’that is to retain an ageless charm’!! Saya sering berfikiran, ‘those who take the trouble to take care of themselves well will always look better’. Adakah sesuatu yang boleh dilakukan hmm..untuk kelihatan lebih muda dari usia? Boleh ke? Apakah yang menyebabkan seorang itu nampak tua? is it only wrinkles? Ada orang kelihatan muda dari usia, ada yang kelihatan sesuai dengan usia dan ada yang dilihat tua dari usia!! Apakah langkah2 yang perlu diambil untuk sentiasa kelihatan muda dari usia ??

image

Kenapa tidak kita cuba cadangan ‘Anti aging regime’ ini??

1/ Memastikan ‘stress free’, minda yang tenang dan berfikiran positif
2/Sentiasa senyum dan riang. kalau susah nak senyum, pasti cepat nampak tua
3/ Berusaha memiliki berat badan yang ideal dan elak penurunan berat badan yang drastik, kerana ia boleh menyebabkan kulit kendur
4/ Sering sapu pelembab untuk mengelakkan kulit muka kering
5/ Jangan tarik kelopak mata ketika memakai celak kerana sering melakukan demikian akan menyebabkan kendur dan garis disekitar mata.
6/ Jangan minum guna straw, boleh menyebabkan kedut di bahagian mulut
7/ Utamakan penjagaan gigi, kerana kecantikan gigi boleh membuat seorang itu kelihatan muda. Saya sering lihat ramai wanita sanggup berbelanja beribu2 ringgit untuk baju, handbag dan kasut untuk kelihatan cantik dan menarik tetapi mengabaikan pada penjagaan gigi.
8/ Jangan sering berkerut
9/ Kurangkan makanan2 manis, punca banyak penyakit
10/ Minum air lebih kurang 8 gelas sehari
11/ Ambil minyak zaitun 1-2 tbsp setiap hari
12/ Rajin bersenam, supaya tahap oksigen dalam darah dapat di tingkatkan
13/ Ambil spirullina dan chorella selepas sarapan. Dalam entri terdahulu pernah tulis tentang khasiat kedua2 supplement ini.
14/ Memastikan makanan yang diambil meningkatkan sistem imun dan tidak memudharatkan tubuh
15/ Rehat yang mencukupi dan tidur sekurang2 6 jam.

Hmm….15 perkara yang perlu dilakukan ini merupakan gabungan idea, petua serta rujukan dan juga pengalaman. Nampak mudah tapi sukar di laksanakan kerana perlu commitment dan kesabaran untuk mengatasi pelbagai rintangan. Mampukah kita???

3 thoughts on “‘An anti aging regime’ ??

  1. Entry yang sangat menarik … “jangan minim guna straw” tu tak pernah dengar lagi .. ada betul jugak ye 🙂 .. bila usia semakin meningkat, metabolisme kita makin menurun … cukup merisaukan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s