Assalamualaikum.

Jeruk lagi hahaha….

Achara adalah jeruk betik muda

Pada asalnya, saya tidak rancang nak kongsi resipi achara yang saya buat pada tiga minggu lepas. Sebabnya? Saya tidak begitu suka achara ini. Tapi bagi adik dan mak saya, achara ini sedap! Ya lah, citarasa manusia ni kan tak semuanya sama. Kalau sama, banyak kain di kedai tak laku sebab semua orang nak beli kain yang sama hehe…
Jeruk ini popular di Negara Filipina. Ketika saya tinjau resipi achara di blog Asian In America, saya begitu teruja untuk mencubanya. Oleh kerana resipi itu menggunakan 4 cawan rice wine vinegar, jadi saya olah sedikit resipi asal. Saya guna cuka beras perang dan masukkan 1 1/2 cawan sahaja. Selain itu saya juga kurangkan setengah amaun gula. Kuantiti bahan lain saya kekal seperti resipi asal. Namun begitu rasa cuka dalam achara ini agak kuat. Mungkin saya perlu kurangkan lagi cuka dan campur dengan sedikit air untuk memenuhi citarasa saya. InshaaAllah, lain kali cuba lagi..
Di filipina, achara biasanya dimakan sebagai pembuka selera, juga dihidang bersama daging panggang, seafood, ayam bakar dan sebagainya…

image

Bahan-bahan:

1) 1 kilo (2.2 lb) betik muda isi putih diparut sederhana kasar
2) 1 1/2 cawan cuka beras perang
3) 3/4 cawan gula
4) 3 sudu besar/tablespoon garam
5) 5cm halia dihiris seperti batang mancis
6) 1 batang besar carrot diparut sederhana kasar
7) 2 cili merah (besar), buang biji dan hiris nipis
8) 1 labu bawang besar (besar) belah dua dan hiris nipis
9) 2 sudu besar kismis
10) 4 ulas bawang putih dihiris nipis

Cara:

1) Masukkan cuka, gula, 1 sudu besar garam, halia dan bawang putih ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Kecilkan api dan reneh sekejap sehingga gula dan garam larut. Sejukkan dan tutup periuk. Simpan dalam peti sejuk semalaman.
2) Satukan betik, carrot, kismis, cili dan bawang ke dalam mangkuk. Gaulkan 2 sudu besar garam sehingga rata. Tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk semalaman
3) Keesokkan hari… alaskan penapis dengan kain muslim dan tuang adunan betik
4) Siram dengan air paip sekejap dan kemudian satukan bucu kain muslim dan perah buang air adunan betik.
5) Masukkan betik yang telah diperah buang air ke dalam bekas/balang. Tekan betik di dalam balang sehingga mampat
6) Tuang air rebusan cuka ke dalam balang betik.
7) Achara disimpan dalam peti sejuk dan tahan selama 6 bulan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s