Bangkok: Chao Phraya & Long Tail Boat

Sebelum pulang ke Kuala Lumpur, sempat kami singgah di Central Pier. Asalnya cadang nak naik boat atau river cruise agar dapat melihat Bangkok dengan perspektif yang berbeza. Walaubagaimana pun orang ramai, terpaksa beratur dan kami pun kesuntukan masa. Jadi saya cuma ambil gambar je lah.

Long tail boat adalah satu pengangkutan air yang digunakan di sungai Chao Phraya, Bangkok. Ia juga digunakan seperti teksi air.

Di sepanjang sungai terdapat hotel yang ternama yang menyediakan free river shuttle dari hotel ke hotel lain, ke kompleks membeli belah dan tempat tarikan pelancong.

DI CENTRAL PIER
image
PEMANDANGAN DARI CENTRAL PIER
image

image
PEMANDANGAN DI SEPANJANG SUNGAI CHAO PHRAYA
image

image

image

Dengan adanya Sungai Chao Phraya mengalir di tengah Kota Bangkok, banyak tarikan utama bandar disepanjang sungai mudah diakses dengan pengangkutan feri dan long tail boat.

CHAO PHRAYA & LONG TAIL BOAT….Bagaikan Aur Dengan Tebing!

Eyesore?

Apa agaknya yang menarik sangat pada gambar-gambar yang di bawah, sehingga saya poskan ke dalam blog ini?

KOTA BANGKOK: Bila agaknya akan gunakan wireless teknologi?
image

image

image

image

image

image

image

image
Wayar letrik ke wayar telefon?
Tak mungkin kot ni wayar letrik…merbahaya!
Pandangan macam ini memang banyak terdapat di Bangkok. 🙂

Shopping Mall – Bangkok

Semasa di Bangkok, sempat saya ke pusat membeli belah yang popular iaitu Siam Paragon, Siam Center dan Terminal 21. Siam Paragon Mall dan Siam Center Mall terletak bersebelahan dengan stesen BTS – Stesen Siam.

Siam Paragon adalah salah satu gedung terbesar di Bangkok. Di sini terdapat kedai menjual produk import, barang-barang mewah, berjenama, kraftangan Thai paling eksklusif, barang elektronik dan sebagainya. Di sini juga terdapat 150 restoran dan kafe. Di tingkat bawah Siam Paragon ada Siam Ocean World yang diiktiraf sebagai akuarium tertutup yang terbesar di Asia Tenggara. Saya tidak sempat melihat akuarium ini kerana kesuntukan masa. Bagi saya, Siam Paragon dan Siam Center merupakan pusat membeli belah yang seronok untuk window shopping.

Jika kita nak ke Terminal 21 Mall, kita perlu berhenti di stesen Asok atau stesen Sukhumvit. Seperti Siam Paragon, ia adalah pusat beli belah yang mewah. Di aras bawah Terminal 21 terdapat pasar raya dan food court yang menjual pelbagai jenis hidangan Thai dan Antara bangsa. Kelihatan juga warga Thai Islam yang menjual makanan atau pun kuih muih disini.

SIAM PARAGON
image

SIAM CENTER
image

TERMINAL 21
image

TERMINAL 21
image

TERMINAL 21
image

TERMINAL 21
image

HARGA SEKILO UBI KELEDEK!
image

image
Apa yang mengejutkan saya ketika di supermarket Siam Paragon ini ialah harga ubi keledek bakar. Satu kilo ubi keledek bakar adalah 1400 Baht lebih kurang RM 140. Mahal sungguh! Bagi sayalah, tak berbaloi nak makan ubi keledek bakar ini. Mungkin juga kualiti ubi ini berbeza sebab terdapat juga ubi keledek lain yang dijual sekilo dengan harga 149 Bhat, lebih kurang RM 14.90 sen sahaja.