Pajeri Manggis & Brokoli

Semalam saya sediakan masakan pajeri manggis & brokoli untuk dinner. Saya memang suka pajeri. Terdapat pelbagai jenis, ada pajeri terung, nenas, mangga muda, kedongdong muda, rebung dan sebagainya.

Saya juga suka variasikan bahan utama masakan pajeri ini supaya ada kelainan dalam masakan disamping rasanya yang sedap. Sebelum ini saya pernah juga buat pajeri buah pear.

Buah manggis memang enak bila dimasukkan ke dalam pajeri. Rasanya yang manis dan sedikit masam itu membuatkan pajeri ini sedap. Saya cuma masukkan 10 biji buah manggis kecil je. Bagi sayalah, lagi banyak manggis digunakan lagi sedap pajeri ni. Tapi janganlah sampai pajeri menjadi terlebih manis kerana buah manggis pula. Untuk masakan pajeri ini saya tidak masukkan udang kering ataupun ikan bilis kerana saya nak kekalkan rasa buah manggis.

Ok jom cuba pajeri kegemaran saya yang mudah ini. Semua bahan-bahan tidak perlu dikisar ataupun ditumbuk, cuma hiris je. Kalau rajin bolehlah buat kerisik sendiri, kalau tidak tiru je macam saya, beli yang dah siap 😉
image

Bahan-bahan:
1) 10 biji buah manggis. Buangkan kulit dan leraikan isi
2) 400g brokoli di hiris sederhana besar
3) 1 1/2 halia di mayang
4) 3 ulas bawang putih dihiris nipis
5) 1/2 labu bawang besar dihiris nipis
6) 2″ kulit kayu manis
7) 4 menimbun tbsp (4 heaped tbsp) serbuk kari ikan adabi + sedikit air
8) 1 1/2 ~ 2 tbsp kerisik
9) 1/2 kotak kecil santan kara & 1/2 cawan air.

Cara:

1) Tumis bawang putih, halia, bawang besar dan kulit kayu manis sehingga bawang kekuningan
2) Masukkan rempah kari dan masak sehingga terbit minyak
3) Satukan air, santan dan kerisik dan kacau sehingga sebati
4) Kemudian masukkan campuran santan dan buah manggis dan masak sehingga kuah kelihatan hampir pekat. Akhir sekali masukkan brokoli.
5) Bila brokoli hampir lembut bolehlah tutup api.

Makan dengan ikan masin kurau memang menyelerakan.

Cambah benih (Sprouting) – 2

Ini adalah hasil cambah benih.
image
Saya cambah 3 jenis benih, 5 hari lepas kacang hijau, dua hari kemudian detox mix dan keesokkan harinya pula protein mix

image
Kita boleh dapat semangkuk besar taugeh dengan hanya 2tbsp kacang hijau hehe..

image
Tak lama lagi bolehlah makan detox mix dan protein mix pula, insyaAllah 😀
image
Tadi rendam 3 lagi jenis benih, brokoli, alfalfa dan kacang hijau. Suami lebih suka taugeh, nampaknya kenalah masak taugeh selalu..

image
Hmm… cambah benih nampaknya dah jadi hobi baru saya, dan hasilnya boleh memberi banyak manfaat pada saya dan keluarga. InsyaAllah
😀

image
Sebenarnya saya dan suami memang suka sangat makan taugeh tapi saya dah lama tak beli. Kini makan taugeh organik, cambah sendiri pulak tu. Best jugak hehe…

image
Plan nak masak sup taugeh ikut resipi korea, hmm…bijan dan minyak bijan dah habis jadi buat sup biasa je la. Saya masukkan 3 cawan air + ikan bilis, rebus. Keluarkan ikan bilis ( saya biarkan je ikan bilis dalam sup ), kemudian masukkan 1 labu bawang besar dipotong kiub, 3 ulas bawang putih di ketuk dan serbuk lada putih secukup rasa serta kicap. Masukkan taugeh, 1 tbsp minyak zaitun dan garam. Resipi korea kalau masak sup taugeh, dimasak atas api selama 25 minit. Jadi tadi saya pun biarkan lama atas api. 😀

Hari ini suami balik makan tengah hari di rumah. Kami makan sup taugeh. Hahaha…

Cara nak cambah benih boleh klik disini.