Percutian di Melbourne – 1

Assalamualaikum

Rasanya belum terlewat lagi untuk saya ucapkan selamat menyambut tahun baru pada anda pembaca semua. Semoga di tahun baru ini hidup kita lebih bahagia dan cemerlang dari tahun-tahun sebelumnya, insyaAllah.

Sudah 10 hari saya dan keluarga pulang dari bercuti di Melbourne, Australia. Baru kini nampaknya ada kesempatan untuk berkongsi serba sedikit kisah percutian kami selama 7 hari di sana.

Pada awalnya, saya berhajat hendak bercuti di Tokyo, Jepun. Namun, bila difikirkan semula, bulan Disember di Jepun jatuh pada musim sejuk di mana waktu siangnya singkat. Oleh itu terpaksalah kami pilih destinasi yang lain.

Setelah google, kami dapati Melbourne adalah antara destinasi yang menarik untuk sebuah keluarga pergi bercuti. Selepas itu barulah bermula sesi perbincangan dan perancangan kami sekeluarga. Anyway, thanks to my daughter, Zafirah, who did lots of research through the internet and made all the necessary booking and arrangements for an enjoyable vacation.

Pada hari Jumaat, 25/12/2015 jam 10.30 malam, bertolaklah kami ke Melbourne, Australia. Penerbangan mengambil masa selama 7 jam 22 minit dan tiba di Melbourne pada jam 9 pagi waktu tempatan. Alhamdulillah, setiba di sana, segala urusan immigresen dan kastam berjalan lancar.

Dari Airport kami terus ke hotel dengan menaiki teksi. Even though we felt a bit tired after the long journey, the excitement and joy of being in Melbourne, gave us the strength to step out of the hotel and tour the city.
Hari pertama di Melbourne, kami banyak menghabiskan masa di sekitar bandar Melbourne. Salah satu keunikan Bandar Melbourne adalah sistem tram yg efisien meliputi kawasan yang luas dan ianya percuma di kawasan sentral. Tapi kalau kita nak pergi luar daripada free zone, perlulah kita membeli kad MYKI macam konsep touch n go.
Rupa-rupanya di Bandar Melbourne ini, saya dapati agak mudah untuk mendapat makanan halal. Contohnya, terdapat Restoran Melayu Little Ipoh dan Norsiah Kitchen. Nandos di Melbourne adalah halal sebagaimana tertera diwebsite mereka. Boleh google for more information.
Cuaca sangat baik. Walaupun musim panas, udara hari itu dingin dan nyaman sekali.

Photos on the first day..

image

image

image

image

image

image

A memorable trip to Korea – 1

Dedicated to my friends – Noraini, Sabrina, Fadzilah, Zaidah & Mahani – for making this trip an unforgettable one 😀

Beberapa bulan yang lepas saya dan kawan rapat telah merancang percutian untuk ke Seoul, Korea. Kami memilih tarikh awal April kerana ingin melihat kecantikan bunga sakura yang dijangka muncul menghiasi sekitar bandar Seoul pada ketika itu.

Kami berlepas dengan pesawat MAS pada 4/4/2015 jam 11.30 malam. Penerbangan mengambil masa selama 6 jam 35 minit dan kami tiba di Incheon aiport sekitar jam 6.05 pagi.
Apabila tiba di airport kami terus menaiki bas untuk ke Pulau Nami. Walaupun cuaca mendung dan sejuk, kami begitu gembira kerana ini lah kali pertama kami dapat bercuti keluar negara bersama.

Sepanjang perjalanan selama 2 jam, kami dapat menikmati pemandangan landskap Korea namun hampanya kami tidak nampak pun bunga sakura. Hati terdetik ketika itu, mungkinkah musimnya belum tiba? Walaupun begitu kami tetap menaruh harapan tinggi agar dapat bertemu sakura.

Setiba di Pulau Nami, hujan rintik-rintik… kami tetap ceria!
Our holiday has begun..

DI KLIA
image

DI INCHEON AIRPORT, SEOUL
image
FERI KE PULAU NAMI
image

DI NAMI ISLAND
image

image
image

image

image

image

Indahnya Pulau Nami. Teringat pula pada drama Korea, “Winter Sonata”.
Destinasi seterusnya ialah ke Mount Sorak National Park…

Cuti-cuti Osaka

Assalamualaikum.

Syukur kepada Allah swt kerana saya dan anak-anak selamat pulang ke tanahair dari Osaka, Jepun. Pesawat mendarat di KLIA pada jam 5 petang semalam. Penerbangan dari Osaka ke Kuala Lumpur mengambil masa selama 6 jam.
Selama 5 hari kami berada di sana, terasa percutian ini sangat indah dan seronok sekali, alhamdulillah.
Di sana kami berkesempatan melawat Bandar Kyoto sebanyak dua kali dan juga berpeluang melawat masjid tertua di Bandar Kobe. Waktu selebihnya kami bersiar-siar di Bandar Osaka.
Cuaca agak sejuk namun harinya sentiasa cerah, mujur juga tak hujan sepanjang kami di sana.
InshaaAllah saya akan rakamkan kisah percutian ini dengan lebih lanjut di entri yang akan datang.

Untuk hari ini saya kongsikan gambar hidangan dalam pesawat MAS dulu, hehe..

image

image