Alfalfa dan buah2an

Bulan Ramadhan semakin hampir, nak kena biasakan perut kurangkan makan. Tengah hari ini rasanya tak nak makan nasi. Hmm….makan sayur dan buah2an. 😀

image

1 biji avocado dilenyek +2 sudu makan minyak zaitun + 1 sudu makan cuka epal + 1/2 sudu makan royal jelly dan sedikit garam + 2 sudu makan mayonnaise. Digaul semua bagi sebati dan biar sekejap(Bahan A)

1 biji epal, 1pear cina, 1/2 zucchini dan 1 tomato dipotong kiub dan segenggam alfalfa. Masukkan kedalam Bahan A dan gaul bagi rata.

Makan makanan berkhasiat dan jalan naik bukit, hmm… garenti boleh kurus dan sihat. Tidak perlu pergi gim bayar beribu ribu ringgit untuk kelihatan lansing! hehe

Habatussaudah, Biji Aprikot dan Royal Jelly.

Sejak saya campur Habatussaudah dengan Royal jelly dan biji Aprikot dengan Royal jelly, saya kini tiada masalah untuk makan kedua2 ini tiap2 hari.

image

Benar2 tak sangka rasa biji aprikot ni jadi sedap. Habatussaudah boleh le tahan, not that bad.
Pengalaman saya dan suami mengambil Royal jelly (Supreme Royal Jelly in clover honey). Kami catatkan kadar glucose dalam darah. Suami 5.4 dan saya 5.2

Kami ambil 1 sudu makan Royal jelly + 1 gelas air dan minum tiap2 pagi selama 2 bulan (makan seperti biasa). Dan bila ambil bacaan kadar glucose dalam darah, kami dapati bacaan kedua2 kami adalah sama iaitu 4.9

Kemudian kami buat keputusan untuk berhenti mengambil Royal jelly selama dua bulan pulak (makan seperti biasa) dan bacaan suami 5.2 dan saya 5.4 (apasal bacaan lama saya pergi pada suami dan suami punya datang pada saya…Hahaha…)
Bagi pendapat kami berdua, Royal jelly dapat menurunkan kadar glucose dalam darah kami. Banyak kajian membuktikan Royal jelly dan madu sangat baik untuk kesihatan badan.

Teringat saya pada surah AN NAHL ayat 69 yang bermaksud:
Kemudian makanlah dari tiap2(macam) buah2an dan tempuhlah jalan Tuhan mu yang telah dimudahkan (bagi mu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam macam warnanya, didalamnya terdapat obat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar2 terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang2 yang memikirkan.

Serai dan Royal Jelly.

Bagi saya makanan macam ni sangat berkhasiat. Bila makan terutama dengan ikan bakar atau ikan kukus, berselera! Mungkin jugak le sebab dah dapat title ‘auntie’, mak cik, suka makanan2 macam ni. Benarkah bila usia meningkat citarasa pun berubah? Emm..

image

7 batang serai(buang lapisan2 yang keras sehingga dapat yang lembut), satu labu bawang besar, 1 cili merah jangan lupa buang biji, dan setengah batang carrot. Semua dihiris nipis kecuali carrot.

image

Masukkan 1 sudu makan royal jelly, 1 sudu makan cuka epal dan garam secukup rasa. Gaul bagi rata. Biarkan 1 jam supaya sebati.
Saya pernah tulis khasiat serai dalam entri sebelum ini. Moga semua ini memberi manfaat pada kita semua. InsyaAllah.