Bila saya baca buku2 mengenai enzymes, saya dapati ia sangat menarik. Banyak manfaat yang kita boleh perolehi bila kita faham akan fungsi enzymes terhadap kesihatan badan kita.

Enzymes (enzim) bertindak dengan cara tertentu di dalam badan. Ia boleh menghadamkan makanan, mengurangkan atau menghapuskan senak dan kembung perut, menyahkan toksin, mencuci darah, menguatkan sistem imun, membina protein ke dalam otot, menghapuskan karbon dioksida dari paru2, mengurangkan tekanan pada pankreas dan lain2 organ.

Orang yang pertama mengkaji tentang manfaat enzymes terhadap kesihatan badan adalah Dr. Edward Howell pada tahun 1930 an. Ia mengatakan bahawa kualiti kehidupan dan tahap tenaga bergantung kepada enzymes. Jika rendah kandungan enzymes dalam badan maka anda akan mempunyai masalah kesihatan.
Terdapat dua cara untuk menambah tahap enzymes di dalam badan; dengan memakan makanan mentah atau dengan mengambil suplemen enzymes

image

image

image

image

Badan kita mampu mengelak atau menyembuh dari penyakit dengan sendiri sekiranya di beri nutrien yang betul..

Saya dapati ilmu yang terkandung dalam buku ini sangat berguna. Kalau ada kelapangan masa bagus jugak meluangkan waktu mentelaah buku2 ini.

10 thoughts on “Enzymes (enzim)

  1. Puan byk mana boleh kita nenas masak sehari? Tak apakah kalau ambil harian? Kami suami isteri sudah lama nk mengamal pengambilan enzyme, kalau nenas, takde masalahlah sbb jiran kami ada kebun nenas!

    1. Nenas perlu di juskan, kalau makan gitu je ok tapi nanti mulut dan lidah boleh luka. jus sebiji sekali minum. ( kalau nak minum 2 biji, 2 kali sehari ok juga)

  2. Selepas buat jus (kalau 1 jug) berapa lama boleh tahan? (sekali minum sekali buat remeh juga). Boleh tak simpan dlm peti sejuk utk d minum ke esokn hari pula?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s