Baru2 ni singgah di R & R  Pagoh semasa perjalanan pulang dari JB. Beli buah durian belanda 4 biji yang belum matang. Walau pun buah durian belanda ni banyak khasiat, saya tak berapa suka buah ni sebab rasanya lebih ke masam dari manis. Suami saya suka sangat jadi saya belikan buah ni untuk dia….

Tadi jengok2 dalam raga buah, 3 biji buah ni dah masak. Buah ni cepat rosak kalau tidak di makan segera. Buat keputusan kisar je buah ni dan masukkan dalam peti sejuk. Dulu pernah baca, jus buah tak boleh disimpan lama nanti khasiatnya hilang. Enzim buah akan musnah selepas 4 jam buah dikisar. Hmm… nampaknya saya sorang la kena habiskan minuman ni. Lagi 2 biji buah ni, kisar masa anak dan suami balik banti.

image
Oleh kerana saya tak berapa suka buah durian belanda, jadi saya cadang nak kisar 1/2 bahagian durian belanda + 1 biji belimbing besi, buah ni pun not my favourite + 1 biji epal. Oops kena masukkan 1 mug air. Minuman ni pekat.

image
Sebelum kisar, saya masukkan 2tbsp madu. Kalau nak jaga khasiat buah, jangan masukkan gula atau susu pekat.

image
Muah! hahaha… tak sangka minuman ni jadi sedap. Lepas ni boleh le saya buat selalu. Nak kena beri nama pada minuman ni… Hmmm saya nak beri nama yang simple je la, JUS BUAH TIGA RASA hihihi..

Kalau kita sering amal minum jus buahan dan jus sayuran, insyaAllah ia akan meningkatkan kesihatan badan dan menjauhi diri dari sebarang penyakit yang tidak diingini. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s