Bagi kaum lelaki pertengahan umur, jika terasa sakit semasa buang air kecil atau sukar dan terlalu kerap, ini boleh menjadi tanda bahawa berkemungkinan mendapat pembesaran kelenjar prostat. Apakah punca prostat membesar?

Prostat membesar disebabkan oleh peningkatan bilangan sel-sel (hiperplasia).Ia juga disebabkan pelbagai faktor termasuk ketidakseimbangan hormon.Walaupun ia tidak merebak ke bahagian badan yang lain, ia boleh menyebabkan masalah. Bila prostat bertambah besar, pengaliran air kencing boleh terhalang.Jika halangan ini menjadi serius, ia boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang. Biasanya ubat akan diberi bagi mengurangkan bengkak. pembedahan mungkin diperlukan jika ubat yang di beri tidak memberi kesan.

Ramai sukar percaya bahawa biji labu dapat memberi kesan yang terbaik terhadap kesihatan prostat.

image

Biji labu mengandungi phytosterols, yang boleh membantu mengecutkan prostat. Ia seringkali digunakan untuk merawat peringkat awal pembesaran kelenjar prostat atau BPH (Benign pristatic hypertrophy), ini disarankan oleh jabatan kesihatan Jerman.

Biji labu ini adalah efektif untuk melegakan simptom BPH seperti kesukaran untuk buang air kecil.

image
Salah satu buku rujukan saya.

Menurut BARTRAM’S ENCYCLOPEDIA OF HERBAL MEDICINE;
Cara menggunakan biji labu adalah seperti berikut iaitu rendam 2-3 tsp biji labu selama 10 minit, guna sebagai minuman tonik untuk lelaki atau kunyah setiap hari.

4 thoughts on “Biji labu (Pumpkin seeds) dan Prostat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s