Perilla adalah tumbuhan herba yang banyak terdapat di Korea, Jepun, India dan Nepal. Baunya agak wangi dan rasanya sedikit pedas. Daun perilla ini dimakan mentah atau dicelur.

Orang Korea akan meramas daun ini dan memasukkan ke dalam hidung bagi merawat sakit kepala dan menghilangkan keletihan.

Daun ini kaya dengan nutrients, vitamins dan omega 3 fatty acids, khususnya alpha-linolenic acid dan juga mempunyai ciri-ciri anti radang.

image

image

Menurut The Medical Details of Herbal Plants; daun perilla membantu menghilangkan bau, membantu aliran tenaga dan menguatkan limpa serta perut. Ia juga boleh melegakan batuk berkahak, meningkatkan buang air kecil dan menyahkan toksik keracunan ikan.

Menurut Penyelidikan di Korea, daun perilla didapati mengandungi bahan-bahan aktif yang boleh menghapuskan dari badan sodium nitrite, yang lazimnya terhasil dari memakan daging yang diawet. Daun perilla juga kaya dengan vitamin A & C dan klorofil yang boleh memberi perlindungan terhadap kanser dan menghalang terhadap pembentukan dan pertumbuhan tumor. Serat yang terkandung dalam daun perilla membantu meningkat proses penghadaman dan membantu badan menyahkan sisa toksik. Daun perilla ini juga sarat dengan flavonoid yang dikenali sebagai anti kedut dan anti penuaan.

Bagaimana? Adakah anda bersedia untuk mencuba perilla? πŸ™‚

Korean Perilla

2 thoughts on “Perilla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s