Hari ini saya nak berkongsi info tentang ‘oil pulling’ yang dikatakan dapat memberi kebaikan pada kesihatan mulut.
Terapi ‘oil pulling’ ini bermula dari perubatan Ayurveda dan ia melibatkan penggunaan minyak sebagai agen untuk menarik keluar bakteria, kulat dan organisma dari mulut, gigi, gusi dan tekak. Kajian saintifik telah menunjukkan ‘oil pulling’ boleh meningkatkan kesihatan gusi dan gigi secara keseluruhannya.

Pelbagai jenis minyak boleh digunakan seperti minyak organik kelapa dara, minyak zaitun, minyak bijan dan minyak bunga matahari. Apabila minyak bercampur dengan air liur ia akan menjadi cecair berwarna putih dan menarik keluar toksin yang berada di dalam mulut..

Faedahnya; mengukuh keseluruhan gigi, gusi dan rahang, mencegah nafas berbau dan kekeringan bibir, mulut dan tekak.
Adalah juga dipercayai bahawa ‘oil pulling’ ini dapat membantu meningkat kesihatan badan kerana bakteria yang berbahaya dapat dikeluarkan.

image

Masukkan 1 atau 2 tbsp minyak ke dalam mulut. Saya lebih suka gunakan 2 tbsp minyak kelapa dara organik. Berkumur-kumur selama 15~20 minit sehingga minyak kelihatan berkerim putih apabila diludah. Jangan tertelan minyak ini kerana ia penuh dengan toksin dan bakteria. Bilas dengan air suam dan gosok gigi seperti biasa.
Untuk berkumur2 minyak selama 15-20 minit, memang agak sukar pada mulanya. Tetapi apabila ia kerap dilakukan, proses ini akan terasa mudah dilaksanakan. Bagi saya melakukan ‘oil pulling’ ini membuat mulut saya rasa segar dan bersih. Perlu melakukan sekurang-kurangnya 2 kali semasa perut kosong pada waktu pagi dan malam sebelum tidur.

Ok, Selamat mencuba. šŸ™‚

Health benefits of oil pulling

Oil pulling for a brighter smile and better health

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s