Pokok temu lawak dipercayai berasal dari Negara India. Ia ditanam dengan menggunakan kepingan rizom. Selain digunakan bagi tujuan perubatan, ia juga di masukkan kedalam masakan sebagai perisa masakan. Ada juga yang makan temu lawak sebagai pembuka selera.

Temu lawak mempunyai rasa sedikit pedas dan aromatik. Pelbagai bahagian temu lawak digunakan dalam perubatan Ayurveda. Ia adalah stimulan, tonik umum, tonik perut dan anti radang. Temu lawak berkesan merawat gangguan penafasan, mengeluarkan angin dari perut dan usus, meningkatkan proses pencernaan, menghapus jangkitan yang berlaku didalam badan, memecah darah beku dan merawat bengkak. Ia juga berkeupayaan membersihkan darah dan menyahkan toksin badan. Selain itu temu lawak juga dikatakan dapat menguatkan otot rahim dan baik untuk meningkatkan sistem imun.
Temu lawak tidak mempunyai kesan toksik apabila digunakan dalam dos biasa. Namun begitu, pengambilan temu lawak berlebihan boleh mendatangkan kemudharatan pada kesihatan seperti sakit kepala, mual dan muntah, menyebabkan sawan dan pitam.

RIZOM TEMU LAWAK

1448546278785
Temu Lawak juga digunakan sebagai ubat pupuk pada luka, ulser dan penyakit kulit.

Rujukan:

Curcuma zedoaria

Ong Hean Chooi: Rempah Ratus
Khasiat Makanan & Ubatan

2 thoughts on “Khasiat Temu Lawak

  1. Salaam Kasih,
    Kali ini herba ‘Temu Lawak’ pula…satu nama yang agak pelik. Hampir menyerupai lengkuas. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s