Pagi tadi saya ke Jusco beli banyak sayur kobis napa, cili besar dan daikon/lobak putih. Saya nak buat lots and lots of kimchi dan jeruk.
Ketika nak bayar, rasa nak tergelak pada diri sendiri pun ada juga, ye lah macam orang nak berniaga kimchi dan jeruk lah pulak. πŸ™‚

Di rumah, bukan saya seorang saja suka makan kimchi dan jeruk, suami dan anak-anak pun suka juga terutama bila saya buat masak lemak kimchi dan telur dadar kimchi. Jeruk daikon dan cili pun kini dah jadi favourite.

Saya guna gula molasses dan cuka epal sebab ia kaya dengan nutrien untuk jeruk daikon dan cili. Air jeruk kelihatan berwarna perang kerana gula molasses. Saya buat jeruk sebanyak 9 batang daikon dan 60 biji cili besar serta buat kimchi dengan 9 biji kobis napa. Lama juga nak siapkan jeruk dan kimchi ini sebab banyak sangat. Nampaknya akan lama juga nak habis, ye lah bukan nak makan hari-hari macam orang Korea, hehe..

Untuk buat kimchi kali ini, saya masukkan banyak daun bawang. Manakala daikon pula saya tidak celur. Selepas daikon dihiris, saya terus masukkan ia kedalam air gula cuka. Cili pula dicelur sekejap saja. Seperti biasa saya guna resipi yang sama untuk jeruk daikon dan cili.

KOBIS NAPA

 

1448530486379

KIMCHI

 

1448530350477
JERUK CILI

 

1448530245831

1448530132306

DAIKON/LOBAK PUTIH

1448529993003

JERUK DAIKON/LOBAK PUTIH

1448529895641

JERUK

1448529743964

Lagi dua minggu baru sedap dimakan kimchi dan jeruk daikon serta jeruk cili.

Makanan berkhasiat. πŸ™‚


Cara membuat kimchi

Cara membuat jeruk

Khasiat jeruk

Jeruk cili

Jeruk kai choy

Advertisements

2 thoughts on “A Whole Lotta Kimchi

    1. Nita pinky, resipi jeruk lobak putih.. boleh klik di link atas, cara membuat jeruk dan untuk jeruk ini kak tidak masukkan bawang putih dan halia. Tidak perlu celur lobak putih, dihiris dan terus je masukkan ke dalam air campuran cuka dan lain-lain. Kalau guna gula molasses, air jeruk akan berwarna perang.
      Selamat mencuba. πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s