Sebentar tadi saya rasa cili jeruk yang saya buat beberapa hari lepas, hmmm…dah pun jadi dan sedap. Sejak kebelakangan ini saya suka sangat makan jeruk πŸ™‚ Makanan yang dijeruk kaya dengan enzim, begitu bermanfaat untuk kesihatan jika dimakan tanpa dimasak kerana ia menggalakkan pertumbuhan bakteria usus serta membantu penghadaman dan penyerapan nutrien pada tubuh badan. InsyaAllah.

Resipi untuk jeruk cili ini sama dengan resipi jeruk kai choy dan kobis bunga cuma kali ini saya guna gula molasses. Gula molasses mengandungi pelbagai mineral dan ia berkhasiat berbanding dengan gula biasa yang tidak ada nutrien kecuali simple carbohydrates. Saya juga guna cuka epal dan bukan cuka biasa kerana cuka epal mengandungi banyak mineral, vitamin, acid dan enzim yang boleh mempertingkatkan kesihatan badan. Kelebihan cuka epal boleh memecahkan pembentukan kolesterol dalam saluran darah, mengawal tekanan darah tinggi, gout dan meningkatkan metabolisme badan serta merawat masalah sembelit.

GULA MOLASSES
image

43 batang cili hijau
image

image

image

JERUK CILI
image

Cili jeruk penambah rasa..
Sedap dimakan bersama kue teow goreng, mee atau meehoon sup dan sebagainya. Rasanya pedas, sedikit manis dan sedikit masin serta masam membuka selera makan πŸ™‚

Okay, selamat mencuba.

Resipi:
Jeruk kai choy dan kobis bunga.

2 thoughts on “Jeruk Cili

    1. Waalaikumussalam. Ckin, saya pun tak pasti sebab ada yg berpendapat ok sehinggakan pada bayi pun boleh sebanyak 2 eyedrops dicampur air (kalau saya tk akan beri pada bayi, risau juga) dan ada yang kata tk boleh sebab cuka epal boleh mengeluarkan toksins dari badan dan dibimbangi mencemar susu badan… Wallahua’lam. Mungkin Ckin boleh dapatkan pandangan doktor dalam hal ini..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s