Terdapat banyak jenis pokok puding yang mempunyai pelbagai bentuk daun dan warna. Biasanya pokok ini dijadikan tanaman hiasan kerana daunnya cantik berwarna warni.
Cara menanam pokok puding dan penjagaannya tidaklah susah tetapi ia memerlukan dedahan cahaya matahari yang banyak. Pokok puding ditanam dengan mengunakan keratan dahan ataupun ranting.

Siapa sangka tumbuhan ini boleh dimakan. Biasanya daun muda berwarna kuning dimasak kerana rasanya manis tapi pedas bila dah matang. Manakala daun merah tua pula rasanya pedas dan ada berpendapat daun ini tidak makan. Kalau di Negeri Sembilan ada setengah jenis daun puding sering dimasukkan dalam masakan rendang ayam.

Air akar pokok puding berdaun hijau dan merah diminum untuk melawas buang air besar dan merawat kejang perut. Manakala air rebusan daun hijau pula diminum dan disapu pada badan untuk merawat demam panas.

image

image

image

Air dari daun puding dikatakan boleh dijadikan sebagai ubat perancang keluarga. Oleh itu puding tidak elok dimakan oleh wanita yang ingin hamil atau yang sedang hamil.

Ruj:
Ong Hean Chooi: Tanaman Hiasan
Khasiat makanan dan ubatan.

2 thoughts on “Pokok Puding

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s