Dah lama kan saya tidak update blog? Sekarang ini saya sibuk sedikit.. walaupun boleh dikatakan hari-hari saya masak tapi kadang tu tak ada mood nak ambil gambar, tulis resipi atau bahan lain ke dalam blog ini..
Bila dah lama abaikan blog, alahai rasa macam dah sukar nak menulis semula, walaupun apa yang nak dituliskan itu ringkas saja hehe..

Alhamdulillah, hari ini saya dapat kongsi masakan kegemaran saya iaitu asam pedas ikan bawal. Hidangan ini mudah dan simple serta tidak memerlukan begitu banyak bahan untuk disediakan..

Selamat mencuba..

image

Bahan-bahan:
2 ekor bawal hitam saiz sederhana
25 tangkai cili kering-cili kering ini sederhana pedas
50g bawang merah
20g bawang putih
2cm halia
1/2 sudu teh biji lada hitam
1/3 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh kerisik
1 cawan air
1 1/2 cawan air asam jawa secukup masam
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara:

1) Kisar cili kering dengan 1 cawan air. Jangan kisar lumat
2) Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia
dan lada hitam. Jangan lumat.
3) Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk sehingga kekuningan.
4) Masukkan cili kering kisar, serbuk kunyit dan masak sehingga terbit minyak.
5) Masukkan air asam jawa. Apabila mendidih masukkan ikan bawal. Kacau perlahan dan reneh sehingga masak
6) Akhir sekali masukkan kerisik dan garam secukup rasa.

Aroma asam pedas ini menyelerakan. Masakan ini bertambah sedap bila digandingkan dengan ikan goreng, sambal dan ulam. 😀

Advertisements

2 thoughts on “Asam Pedas Simple

  1. Kalau letak bunga kantan mesti lagi best aromanya kan. Tapi tak tahan badan berangin lah pulak lepas tu.. resipi ni lain dari yg lain. must try! 😉 Tq my dear

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s