White Asparagus

Asparagus adalah sayur yang digemari ramai. Ianya boleh didapati dalam pelbagai warna: ada asparagus hijau, putih dan ungu. Warna asparagus yang paling biasa adalah hijau dan ini dianggap yang paling berkhasiat. Yang ungu pula saya belum pernah jumpa lagi.

Dikatakan white asparagus ataupun asparagus putih mempunyai rasa yang sama dengan asparagus hijau namun bagi saya white asparagus adalah lebih sedap terutama bila dimasak.
Semasa ditanam, white asparagus perlulah dilindungi dari terdedah kepada cahaya matahari; samaada ditutup dengan plastik atau pun tanah. Ini bagi menghalang pembentukan klorofil dan dengan itu mengelakkan asparagus daripada menjadi hijau.

image
Menurut “Acta Horticulturae”, white asparagus mengandungi antioksidan yang lebih rendah dari asparagus hijau.

ASPARAGUS BAWANG PUTIH
image
Masakan ini simple saja, saya cuma tumis banyak bawang putih. 🙂

Advertisements

Celeriac

Celeriac atau nama lain celery root adalah sayuran akar yang pokoknya kelihatan sama seperti celery (lebih dikenali sebagai saderi dalam bahasa melayu). Tapi ia ditanam untuk dimakan akarnya manakala celery pula untuk daun dan batang.

Celeriac mempunyai kandungan kanji yang amat rendah berbanding dengan ubi kentang dan ia kaya dengan beberapa nutrien penting yang baik untuk kesihatan badan seperti fosforus, besi, kalsium, tembaga dan mangan. Fosforus diperlukan untuk metabolisme sel, tulang dan gigi manakala tembaga pula membantu memulihkan imuniti, mencegah anemia dan untuk metabolisme tulang. Selain itu ia juga mengandungi beberapa vitamin B kompleks dan juga jumlah yang sederhana vitamin C.

CELERIAC
image

CELERIAC GORENG
image

SUP CELERIAC
image

Celeriac mempunyai rasa dan bau yang lebih ringan dari celery dan boleh dimakan mentah. Celeriac juga rangup dan boleh untuk dibuat salad. Walaubagaimana pun bagi saya, rasa celeriac lebih enak bila digoreng atau dimasak sup.

http://www.nutrition-and-you.com/celeriac.html

Daun Petai Belalang

“Daun petai belalang ni sedap, goreng ke atau buat sup pun boleh, 2 ringgit je, belilah…. murah!”. kata pak cik penjual sayur di pasar tani yang sering saya kunjungi.

Saya memang pernah makan petai belalang tapi tidak begitu menggemarinya kerana bau dan rasanya yang bagi saya kurang enak. Tapi entah kenapa hari tu saya belilah juga sayur ini. Mungkin sebab tidak sampai hati nak berlalu tinggalkan pak cik tu begitu saja.

Bila dah selesai masak, sebelum dihidang, saya cuba rasa sedikit..alamak seperti yang dijangka, memang kurang kena dengan selera saya 😦 tapi alhamdulillah my husband liked it.. ada juga orang nak habiskan 🙂

Daun ini dikatakan boleh melegakan gigitan/sengatan haiwan beracun atau berbisa. Menurut Buku ‘Sayuran: Khasiat Makanan & Ubatan’ yang ditulis oleh Ong Hean Chooi, Caranya ialah dengan menumbuk lumat daun petai belalang dan tampal pada tempat yang kena gigitan dan sengatan.

image

Kepada penggemar-penggemar daun petai bolehlah cuba resipi saya ini. Kalau tak suka cuba bagi pada suami anda, it worked for me. hehe…
SUP DAUN PETAI BELALANG
image

Bahan-bahan:
1) 1 ikat daun petai belalang, ambil daun saja.
2) 1 keping ikan tenggiri dibakar ditumbuk kasar
3) Lada hitam & 3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
4) Cili padi merah & garam secukup rasa.

Panaskan air secukupnya dan masukkan semua bahan 1~4 dan biar di atas api sehingga masak.

Haa….dah ready!