Bercuti Di Nagoya, Jepun Part 6

Dari Takayama station kami ke Hida Furukawa. Perjalanan mengambil masa kira-kira 20 minit. 

Hida Furukawa adalah sebuah bandar kecil di Pergunungan Gifu. Ia terletak kira-kira 15 kilometer utara Takayama. Bandar kecil ini masih mengekalkan ciri-ciri dan nilai-nilai tradisional. Tempat ini sebenarnya menarik juga tetapi masa kami sampai tu, hujanlah pula. Tapi kami teruskan juga perancangan kami untuk berbasikal di sini di bawah rintik-rintik hujan. Basah pun basahlah hehe.. Harga sewa basikal pun tak mahal sangat, dalam 350 yen untuk 2 jam. Boleh ambil peta di station keretapi untuk dijadikan rujukan.

Terdapat tempat-tempat menarik di sini untuk di lawati. Cumanya cuaca tidak menyebelahi kami. Walaubagaimanapun, pengalaman berbasikal dalam hujan bersama kawan-kawan adalah pengalaman yang menyeronokkan.   


Kami meluangkan masa di sini lebih kurang 3 jam….

Advertisements

Bercuti Di Nagoya, Jepun Part 5

Salam dari Kasih.
Pada awal pagi hari ke-2 di Takayama, kami ke pasar (morning market) Miyagawa. Saja jalan-jalan ke situ nak tengok pasar orang Jepun. Rupanya ada pelbagai jenis barangan di sana. Kebanyakan barang yang dijual  adalah kraf tempatan, ikan, makanan ringan, jeruk dan produk dari kebun seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bunga dll.

Pasar Miyakawa ini tidaklah besar dan ia terletak di tepi sungai Miyagawa. Terdapat gerai-gerai kecil mengadap deretan rumah-rumah kedai.

Dari K’s Villa, kami berjalan kaki ke pasar lebih kurang 15 minit sahaja. Cuaca pagi itu sejuk. Ketika kami tiba, pengujung belum ramai lagi. Awal sangat agaknya.

 

Bila sahabat-sahabat saya selesai membeli belah, kami pulang ke K’s Villa untuk meletak barang-barang yang dibeli… Saya tak beli apa-apa pun. Pergi lenggang dan balik pun lenggang juga hehe..  

Seterusnya, kami berjalan ke ‘old town’ Sanmachi yang terletak tidak jauh dari pasar Miyakawa. 
Pekan lama Sanmachi yang indah ini telah dipelihara dari zaman Edo hingga kini. Banyak bangunan-bangunan kayu berwarna hitam terletak di lorong-lorong jalan. Kelihatan begitu cantik dan unik senibinanya. Di sini juga terdapat restoran, kafe, kilang bir dan kedai kraf. Rasa seolah-olah berada di zaman edo pula!

Kami tidak lama di sini, sekadar menjamu mata, melihat barang-barang yang dijual disamping merakam gambar.

Selepas ronda-ronda di ‘old town’ Sanmachi, kami ke Hida Furukawa, sebuah pekan kecil yang terletak kira-kira 20 minit perjalanan keretapi…

Bercuti Di Nagoya, Jepun Part 4

Hari ke-3 kami ke Takayama.

Selepas solat subuh kami bersiap untuk ke Takayama. Van datang menjemput kami pada jam 7 pagi untuk di bawa ke station bas Nagoya. Perjalanan ke Takayama mengambil masa selama 3 jam dan kami tiba di sana lebih kurang pukul 11 pagi. Kami menginap di K’s Villa Hida-an selama 3 malam. Bagi pandangan saya, K’s Villa ini amat sesuai menginap bagi sebuah keluarga atau kumpulan 8-10 orang yang bercuti di sini. Terdapat pelbagai kemudahan tersedia seperti washing machine & dryer, perkakas lengkap dapur dan oven, WiFi percuma dll. Ia terletak hanya 3 minit berjalan kaki dari station Takayama JR. Boleh google K’s Villa Takayama untuk mengetahui lebih lanjut.

Takayama adalah sebuah bandar yg terletak di daerah pergunungan Gifu. Di sini terdapat Sanmachi Suji, “old town” iaitu rumah-rumah kayu peniaga ‘zaman Edo.’ Bandar ini terkenal kerana adanya Festival Takayama yang dibuat dua kali setahun.

Memandangkan waktu check in adalah pada pukul 4 petang, maka kami pun letak bag di situ dan terus ke Station Bas Takayama JR untuk ke Shirakawa-Go. Perjalanan ke Shirakawa-Go mengambil masa selama 2 jam. Cuaca hari itu sejuk. Tak sangka masih ada salji walhal dah masuk musim bunga. Kelihatan salji meliputi sebahagian kawasan Shirakawa-go.
Shirakawa-Go didaftarkan sebagai warisan budaya dunia pada tahun 1995. Terdapat 114 buah rumah dengan atap jerami masih kekal yang menjadi daya tarikan para pelancong.

Pemandangan di sini sangat cantik, bersih dan unik sekali. Highly recommended to visit!
Kami banyak berjalan pada hari itu dan terasa penat. Walaupun begitu kami sangat gembira kerana dapat juga sampai ke Shirakawa-Go. Alhamdulillah…