Sup Gobo

Baru-baru ini semasa beli gobo segar di supermarket, saya dan teman disapa oleh seorang wanita berbangsa cina. Dia hairan melihat saya membeli gobo kerana biasanya hanya kaumnya saja yang suka. Dia tanya saya, macam mana saya masak gobo ini.. 🙂

Katanya pada saya; rebus gobo, carrot, daikon dan cendawan kering gitu je pun dah sedap dan sup ini sangat baik untuk perjalanan darah dalam badan.

Jadi lewat pagi tadi saya pun masaklah sup gobo seperti yang wanita itu katakan. Walaupun simple tetapi bagi saya ternyata sedap, ya saya sangat suka…. 🙂

Menurut Bartram’s encyclopedia of herbal medicine:
Gobo merupakan tonik untuk darah yang sangat berkesan.

Panjang 1 batang gobo segar ni, susah nak ambil gambar jadi saya kerat 3 😉
image

1 batang Gobo/Burdock disagat
image

1 batang Daikon/Lobak putih disagat
image

image

Sebelum saya masak sup gobo terlebih dahulu saya rendamkan 1 paket cendawan kering semalaman (lupa pulak nak kira, mungkin 10~15, hehe… ). Cendawan kering hendaklah dibasuh bersih sebab air rendaman nanti tidak dibuang kerana air itu mengandungi banyak nutrien.

Bila 2 litre air dah mendidih masukkan cendawan dan air rendamannya, gobo dan renehkan selama 1jam. Kemudian masukkan 4 batang carrot yang dipotong besar. Bila carrot dah lembut baru masukkan daikon dan masaklah selama 5 minit lagi. Tutup periuk dan tutup api. Oops jangan lupa garam secukup rasa…

Sekali sekala makan sup gobo tanpa nasi untuk lunch baguslah juga.. 😉

Khasiat Daikon & ‘fried carrot cake’

Daikon biasanya dipanggil white radish atau lobak putih ini kaya dengan antioksidan, asid folik, vitamin C, B kompleks,fosforus dan anthocyanins. Nutrien ini sangat berkesan melawan kanser. Kandungan serat yang tinggi berkesan merawat buasir dan sembelit.

Enzim yang terkandung dalam jus daikon boleh melarutkan lendir dan kahak dalam sistem penafasan, sangat baik bagi pesakit asma dan jangkitan bronkial serta masalah resdung. Para saintis di Jepun telah menemui bahawa jus daikon membantu menghalang pembentukan karsinogen dan bahan kimia berbahaya di dalam badan. Ia juga boleh membantu sistem penghadaman dan bermanfaat pada fungsi pundi hempedu dan hati serta berkesan merawat jaundis dan jangkitan saluran kencing. Daikon juga baik untuk mendetoksifikasikan badan.

Baru-baru ini saya masak kek daikon.

Inilah daikon
image

Daikon selepas disagat
image

Bila daikon dah masak ia akan kelihatan cerah
image

Hmm..dah pun masak daikon cake ini, lama juga menunggu ia dikukus. Dapat 2 bekas kecil 🙂
image

Daikon cake dah pun digoreng, masakan ini selalunya dipanggil ‘fried carrot cake’.
image
Mesti goreng hingga garing baru sedap.

image

Resipi fried carrot cake

Bahan untuk daikon cake
1) 2 batang daikon yang dibuang kulit
2) 1 cawan air untuk tepung
3) 1 1/2 cawan air untuk rebus daikon
4) 2 cawan tepung beras
5) 3 tbsp tepung ubi kayu
6) Garam secukup rasa.

Caranya:
1) Daikon di sagat nipis dan direbus dengan 1 1/2 cawan air. Bila dah menggelegak, kecilkan api dan tutup periuk, masak selama 30 minit.
2) Campur tepung beras, tepung ubi dan masukkan 1 cawan air. Kacau sehingga sebati dan masukkan garam. Tapiskan adunan supaya tidak ada ketulan tepung.
3) Bila daikon dah masak, tutup api dan masukkan adunan tepung dan kacau hingga rata.
4) Masukkan adunan daikon ke dalam bekas yang telah diminyakkan terlebih dahulu dan kukus selama 1 jam 30 minit. (Pastikan air dalam pengukus mendidih dahulu sebelum masukkan adunan daikon)
5) Dah masak keluarkan daikon kek dari pengukus dan biarkan sejuk
6) Simpan dalam peti sejuk dan esoknya bolehlah potong dan goreng

Fried Carrot Cake:

1) Sedikit minyak untuk menggoreng, bawang putih, bawang besar, pes cili kering, kicap dan garam secukup rasa.
2) 1/2 bahagian daikon cake (daripada1 bekas), 2biji telur (lebih telur lagi sedap) dan daun bawang untuk ditabur ke atas carrot cake.
3)Tumis bawang hingga kekuningan, masukkan pes cili, kicap dan garam. kemudian masukkan daikon cake yang telah dipotong kiub, kacau hingga rata dan akhir sekali masukkan telur dan kacau hingga sebati. Goreng sehingga garing.

Carrot cake ni lembut, jadi masa menggoreng kena berhati dan sebaiknya daikon cake dipotong kecil.

Selamat mencuba dan selamat menjamu selera 😉