Syawal

Ketika kami di airport, Alor Setar pada 3 syawal, kelihatan lengang disitu. Penerbangan pulang jam 11.30 pagi ke Kuala Lumpur

image

Tak sangka tak ramai orang kat airport. Selalunya kami balik kampung naik kereta, tapi bila kenangkan terpaksa tempuhi kesesakan di jalan raya, tahun ni buat keputusan ambil ‘flight’

image
Ummm…beberapa orang sedang menjala ikan di parit bersebelahan sawah padi

image

Bendang, jauh kelihatan bangau…

image
sehari sebelum raya hujan

image

image
tenang dan nyaman
image
Tiap kali balik kampung, bila ada kelapangan masa, saya suka menaiki kereta bersiar2 melihat persekitaran bendang.

Alhamdulillah ada kesempatan merakam gambar2 pemandangan di kawasan bendang di Pendang, Kedah. Pemandangan tidak seindah ketika padi sedang menguning atau ketika hampir musim menuai.

Teringat zaman kanak2. Kampung saya terletak di Bandar Alor setar bertentangan dengan stadium Darul Aman. Depan stadium ni ada sebatang sungai. Dulu2 kalau nak balik rumah tok wan kena naik sampan, now no more! really miss all that!! dah ada jalan tar terus masuk ke kampung. Bendang dekat rumah tok wan pun dah tak ada, dah jadi taman perumahan.

Kampung tok wan dah sunyi sejak tok wan tak ada. Rumah tok wan adalah tempat semua saudara mara berkumpul tapi kini tidak lagi sebab arwah abah, bapa saudara dan mak saudara, ramai dah meninggal. Dulu2 raya sungguh meriah, ziarah menziarahi. Sekarang ni tidak lagi. Budak2 kalau datang rumah bukan lagi nak masuk, cuma bagi salam dan nak duit raya hahaha… remaja2 lebih suka duduk di rumah mengadap tv!! kadang2 terfikir kalau lah begini selalu, lama kelamaan tak kenal saudara mara….

Sembahyang sunat syawal di masjid Al Bukhari, Alor Malai kelihatan meriah. selepas solat ziarah kubur arwah abah, tiap kali ke situ hati terasa sedih dan sayu, miss him so much!! semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat….

Alhamdulillah, saya sangat gembira di Hari Raya, kerana semua ahli keluarga saya di beri Allah kesihatan yang baik terutama ibu saya…
Apakah yang penting di hari raya? Bagi saya, it is to make my mum and family happy!!!!

Dah nak Raya!!

Terasa cepat sungguh Ramadan berlalu, dah nak Syawal. Kepada teman2 dan pembaca blog saya, ingin saya mengambil kesempatan disini mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin! Semoga kita semua berbahagia pada hari raya nanti….

Dah hampir sebulan kita berpuasa, hmm perut  macam dah kempis sikit. kalau timbang badan, rasa2 macam dah kurus! , bila tengok di cermin, looks like no double chin, muka ala2 bujur sirih. Wow!
Tapi bila di kenang2kan tiap2 tahun memang selalu nampak begini!! dan mampu bertahan selama 3 atau 4 minggu je. lepas tu tau aje le hahaha…

Selama sebulan kita berpuasa, badan kita melalui proses detokfikasi. Kalau kita jaga pemakanan semasa berpuasa, InsyaAllah banyak masalah kesihatan dapat dirungkaikan. kalau dulu sakit sini sakit sana, rasanya sekarang ada kekurangan sedikit, ye tak? Banyak fadhilat berpuasa. Satu tarbiyah yang sempurna untuk umat Islam.

Raya2 sebelum ni, terhidang begitu banyak makanan di atas meja. Satu pemandangan yang menarik dan satu perbuatan yang membazir.
Tahun ni kena ada kelainan sikit supaya tidak berlaku pembaziran….. hmm kena berjimat cermat….
Sambut syawal dengan amalan sunnah, insyaAllah akan menambah pahala dan keceriaan hidup. Memperbanyakkan takbir, memuji Allah, mandi sunat raya, menjamah sedikit juadah sebelum solat, segera menunaikan zakat fitrah, solat raya dan mendengar khutbah serta ziarah menziarahi dan bermaaf maafan. Berpuasa sunat enam hari pada bulan syawal akan mendapat ganjaran yang sangat besar, seperti;
sabda Rasulullah Saw yang bermaksud ” sesiapa yang berpuasa ramadan lalu diiringi dengan puasa enam hari pada bulan syawal, seolah2 dia telah berpuasa setahun.
(hadis riwayat muslim)

Semoga kegembiraan dan kedamaian milik kita di bulan syawal. Salam Aidil Fitri dari Kasih buat semua muslimin dan muslimat.