Kelebihan Pokok Putat

Mari kita baca tentang kelebihan pokok putat…

Pokok putat mempunyai khasiat tersendiri. Pucuknya baik untuk kesihatan kulit dan ia melancarkan perjalanan darah. Ramai yang kata daun putat ini untuk awet muda… 😉 Buahnya pula boleh mencegah serangan gatal-gatal disamping boleh mengubati beberapa penyakit kulit.

Daun yang matang dikatakan boleh mengubati penyakit cacar air; iaitu dengan mengambil 5 atau 6 helai daun, ditumbuk dengan beras dan kemudian dipupuk atau disapu pada bahagian yang terkena cacar. Manakala kulit batangnya yang telah dikeringkan terlebih dahulu boleh mengurangkan komplikasi resdung; iaitu dengan menyedut asap kulit putat yang dibakar sedikit-sedikit itu sehingga merasakan hendak terbersin dan air lendir keluar dari hidung. Ulangi setiap hari sehingga penyakit resdung sembuh.

PUCUK PUTAT
Pucuk putat muda sering dimakan sebagai ulam atau dihiris untuk ramuan nasi kerabu. Bagi peminat laksa utara, ada juga yang suka masukkan pucuk putat ke dalam laksa kerana dikatakan ia dapat menambah kesedapan rasa pada laksa.. 😉
image

BUAH PUTAT
Rasanya yang kelat dan boleh juga dimakan begitu saja atau dibuat sambal.
image
Buah putat dibelah dua, buang biji & ditumbuk sebelum dimasak
image
Rasa kelat pada buah muda hampir tiada selepas dimasak. Buah yang matang mengandungi sabut, jadi ia tidak sedap dibuat ulam atau pun masakan.

MASAK LEMAK BUAH PUTAT & JERUK BELIMBING
image
Masak lemak ini sangat mudah. Ikan bilis ditumbuk dengan cili padi dan serbuk kunyit. Masak air dan masukkan buah putat dan bahan yang ditumbuk. Bila dah masak baru masukkan jeruk belimbing buluh dan santan pekat. Garam secukup rasa.

Ada juga orang kata, buah putat ini sedap juga dibuat masakan sambal tumis. Bolehlah dicuba nanti.. 😉 Walauapapun kena pastikan buah yang muda, baru rasa enak setiap masakan itu.

Semalam saya juga buat salad cendawan eryngii.

Jom tengok.. 🙂

CENDAWAN ERYNGII DIKUKUS
image

SALAD CENDAWAN
image

Salad cendawan:

Bahan-bahan:
1) 5 cendawan eryngii dikukus sehingga masak dan dihiris
2) 1 biji tomato dihiris nipis
3) 1/2 labu bawang besar dihiris nipis
4) 5 biji cili jeruk dihiris nipis
5) Jus lemon, lada hitam dan garam

caranya:
1) Campur bahan 1 ~ 3 dan gaul bagi rata.
2) Masukkan jus lemon, lada hitam dan garam secukup rasa
3) Akhir sekali baru masukkan hirisan cili jeruk dan gaul bagi sebati dan hidang selepas 30 minit.

Kalau rasa tak nak masak cendawan goreng hari ini, bolehlah try salad cendawan pula.
Selamat mencuba 😉

Rujukan:
Putat ubat cacar air, gatal dan resdung.

Advertisements

Khasiat Daikon & ‘fried carrot cake’

Daikon biasanya dipanggil white radish atau lobak putih ini kaya dengan antioksidan, asid folik, vitamin C, B kompleks,fosforus dan anthocyanins. Nutrien ini sangat berkesan melawan kanser. Kandungan serat yang tinggi berkesan merawat buasir dan sembelit.

Enzim yang terkandung dalam jus daikon boleh melarutkan lendir dan kahak dalam sistem penafasan, sangat baik bagi pesakit asma dan jangkitan bronkial serta masalah resdung. Para saintis di Jepun telah menemui bahawa jus daikon membantu menghalang pembentukan karsinogen dan bahan kimia berbahaya di dalam badan. Ia juga boleh membantu sistem penghadaman dan bermanfaat pada fungsi pundi hempedu dan hati serta berkesan merawat jaundis dan jangkitan saluran kencing. Daikon juga baik untuk mendetoksifikasikan badan.

Baru-baru ini saya masak kek daikon.

Inilah daikon
image

Daikon selepas disagat
image

Bila daikon dah masak ia akan kelihatan cerah
image

Hmm..dah pun masak daikon cake ini, lama juga menunggu ia dikukus. Dapat 2 bekas kecil 🙂
image

Daikon cake dah pun digoreng, masakan ini selalunya dipanggil ‘fried carrot cake’.
image
Mesti goreng hingga garing baru sedap.

image

Resipi fried carrot cake

Bahan untuk daikon cake
1) 2 batang daikon yang dibuang kulit
2) 1 cawan air untuk tepung
3) 1 1/2 cawan air untuk rebus daikon
4) 2 cawan tepung beras
5) 3 tbsp tepung ubi kayu
6) Garam secukup rasa.

Caranya:
1) Daikon di sagat nipis dan direbus dengan 1 1/2 cawan air. Bila dah menggelegak, kecilkan api dan tutup periuk, masak selama 30 minit.
2) Campur tepung beras, tepung ubi dan masukkan 1 cawan air. Kacau sehingga sebati dan masukkan garam. Tapiskan adunan supaya tidak ada ketulan tepung.
3) Bila daikon dah masak, tutup api dan masukkan adunan tepung dan kacau hingga rata.
4) Masukkan adunan daikon ke dalam bekas yang telah diminyakkan terlebih dahulu dan kukus selama 1 jam 30 minit. (Pastikan air dalam pengukus mendidih dahulu sebelum masukkan adunan daikon)
5) Dah masak keluarkan daikon kek dari pengukus dan biarkan sejuk
6) Simpan dalam peti sejuk dan esoknya bolehlah potong dan goreng

Fried Carrot Cake:

1) Sedikit minyak untuk menggoreng, bawang putih, bawang besar, pes cili kering, kicap dan garam secukup rasa.
2) 1/2 bahagian daikon cake (daripada1 bekas), 2biji telur (lebih telur lagi sedap) dan daun bawang untuk ditabur ke atas carrot cake.
3)Tumis bawang hingga kekuningan, masukkan pes cili, kicap dan garam. kemudian masukkan daikon cake yang telah dipotong kiub, kacau hingga rata dan akhir sekali masukkan telur dan kacau hingga sebati. Goreng sehingga garing.

Carrot cake ni lembut, jadi masa menggoreng kena berhati dan sebaiknya daikon cake dipotong kecil.

Selamat mencuba dan selamat menjamu selera 😉