Terdapat pokok sirih di belakang rumah dan saya dapati pokok ini senang tumbuh  walaupun tidak pernah dibaja. Pokok ini hidup dengan sangat subur hinggakan saya perlu mencantasnya selalu. Entah kenapa begitu segar bugar pokok ini. Kalaulah semua pokok di rumah macam ini tanpa perlu penjagaan, kan best. 

image

Daun sirih banyak manfaat 

image
Setiapkali ada majlis pernikahan, sudah menjadi lumrah orang-orang Melayu akan menyediakan sirih junjung sebagai satu hantaran pengantin perempuan kepada pihak lelaki.

Sebenarnya daun sirih mengandungi sangat banyak khasiat untuk tubuh badan.

Air daun sirih boleh diminum seperti teh dengan merebus 5 atau 6 daun sirih yang matang dengan 2 cawan air selama 15 minit dan di minum pada pagi dan petang, dapat melegakan pening kepala, boleh mengatasi masaalah keputihan yang menggangu sebahagian wanita dan menyembuh dari cirit birit.

Rendam daun sirih dalam semangkuk air dan ramas daun ini dan gosok pada kulit badan, bukan saja dapat menghilangkan bau badan malah boleh menghaluskan kulit. Air daun sirih dapat mencuci bahagian sulit yang gatal. Tapi kenalah buat selalu baru berkesan.

Untuk menghilang bau mulut dan mencegah kerosakan gigi ambil beberapa helai daun sirih, basuh dan kunyah kemudian berkumurlah.

Daun sirih dikunyah hancur, airnya ditelan untuk hilangkan batuk dan lelah.

Bagi wanita yang menyusu, menghadapi bengkak dada. Layurkan daun sirih, bila suam tekapkan keatas dada.

Tumbuk daun sirih sampai lumat dan letak dibahagian sendi yang sakit boleh melegakan sakit2 sendi.

Cubalah petua diatas bagi yang menghadapi masaalah. Mungkin petua2 ni mujarab. Setiap penyakit ada ubatnya. Kita kena berusaha mencari dan mencuba. InsyaAllah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s