Seorang wanita, ingin berkongsi rahsia tentang kemujaraban minyak kelapa terhadap mengekalkan kehitaman rambutnya. Dia memperolehi petua in dari arwah ayahnya dan mengamal sejak di bangku sekolah menengah hingga kehari ini.
Kini, pada usianya yang telah menjangkau 50an rambutnya masih kekal hitam, berkilat dan kelihatan subur. Untuk pengetahuan kita, dia pernah bertemu dengan seorang nenek yang memiliki rambut yang hitam subur kerana melakukan sepertinya sejak dari muda lagi. Umur nenek sudah melebihi 80 tahun.
Dulu2 kalau nak beli virgin coconut oil bukannya senang nak dapat. Kalau ada pun mahal! Katanya dia tekun membuatnya sendiri. Jadi dalam sebulan dia akan minyak kan rambutnya sebanyak 3 atau 4 kali dan dibiarkan selama 30 minit. Kemudian dia akan shampoo sebanyak dua kali. InsyaAllah rambut tak bau minyak kelapa. Jangan biarkan semalaman kerana ini akan membuat rambut berbau busuk terutama ketika berpeluh. Itu lah petua yang ingin dia kongsi kan bersama kita semua. Suara hati saya tertanya2, bagaimana pula yang ada sedikit SI PUTIH? Best jugak kalau si putih boleh hilang selama2 nya!
(Buku ini menarik untuk dibaca)
Minyak kelapa dara memang banyak khasiatnya. Mengurangkan risiko sakit jantung, merangsangkan metabolisme dan menyokong fungsi tiroid. Bertindak sebagai pelembap yang berkesan pada semua jenis kulit( pernah dengar ada yang mengatakan bisa mengurangkan ‘wrinkles’)juga melambatkan proses penuaan. Minyak kelapa dara tidak mendatangkan kesan sampingan kepada tubuh badan. InsyaAllah. Banyak kajian telah dijalankan dinegara2 Barat dan di Asia mengenai kehebatan minyak ini.
Walau apa pun setiap sesuatu yang kita lakukan acap kali dengan ilmu yang diyakini tepat, insyaAllah akan mendapat hasil yang memuaskan.
‘Semoga si PUTIH pergi dan si HITAM kekal selama-lamanya’
Subhanallah..sy kagum dgn nenek 80 tahun tu..
hahaha lawak pulak baca this post. lawak tapi berguna 😀
errr bleh percaya ke, nenek tua tu x da uban..entah2… Apa pun tip ini memang melambatkn proses pemutihan,bleh la dipraktikkn utk anak2saya..utk saya sudaa terlambat! Huwaa!!!
Teringat saya pada teman suami yang sangat rajin gunakan minyak kelapa dara dirambutnya, dah tak ada siputih (tak mungkin diwarnakan sebab rambut2 dibiarkan cuma 1cm panjang. Wallahu A’lam.