Sesiapa saja boleh mendapat batu karang, tapi bagi mereka2 yang mempunyai penyakit2 tertentu atau mengambil ubat ubatan tertentu lebih mudah terdedah kepada gejala ini dan dikatakan lebih sering berlaku dikalangan lelaki berbanding dengan wanita.

Teringat pada seorang sahabat saya yang pernah mendapat batu karang disatu ketika dulu. Katanya sakit teramat sangat ketika nak buang air kecil sehingga berdarah dan rasa bagaikan nak pitam dibuatnya. Tak ingat masa tu dia buat pembedahan ke atau guna laser untuk hancurkan batu2 karang. Katanya lagi begitu siksa sekali bila batu2 kecil ni nak keluar. Selepas dibuang batu karang pada kali pertama, tak sangka dia diserang lagi pada kali kedua. Saya di fahamkan, jika pernah mendapat sekali, kalau tak jaga diet, boleh dapat lagi dan lagi. Dikatakan batu karang biasanya lebih lazim berlaku dibuah pinggang daripada dipundi2 kencing.

Apakah yang menyebabkan terjadinya batu karang di buah pinggang? Buah pinggang bertindak sebagai penapis darah dan sisa2 buangan daripada darah kemudian disalurkan kedalam air kencing dan disamping itu juga buah pinggang membantu mengawal paras elektrolit yang penting untuk fungsi badan. Bila batu karang menyekat aliran air kencing, boleh berlaku jangkitan kuman dan dalam kes2 yang teruk air kencing
menjadi busuk atau berdarah dan boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang. Jika demam dikaitkan dengan gejala batu karang buah pinggang, maka ini adalah pada tahap kecemasan dan rawatan perubatan perlu di lakukan segera.
image
(Mungkin informasi dari buku ini dapat membantu)

Faktor pemakanan menyumbang kepada terjadinya batu karang dan dikatakan faktor keturunan juga boleh memainkan peranan.

Kadar urik asid yang kronik tinggi dalam darah adalah lebih kerap berlakunya batu karang dan disamping itu juga dikatakan kurang air dalam badan boleh meningkat risiko batu karang. Pengambilan protein haiwan yang tinggi juga garam dan gula berlebihan, diet mengandungi kadar oxalate yang banyak seperti sayur bayam juga menyumbang kepada pembentukan batu karang.

Pencegahan adalah cara yang terbaik bagi menjauhi dari mendapat batu karang buah pinggang dengan menjaga diet yang seimbang dan minum air sebanyak 8 – 10 gelas bagi memastikan air kencing selalu cair dan ini dapat membantu mencegah batu karang dari terbentuk.

Bila teringat sengsara yang di tanggung oleh sahabat saya ni rasa2 nak kontrol diet, tak nak makan benda2 yang boleh memberi musibah kepada badan. Bila sering sakit, hati pun tak boleh nak gembira…betul tak??

2 thoughts on “Sakit Batu Karang

  1. Kenalan sy, dia ni dari zaman ank dara sampai dah kawin brkali2 msuk kluar hospital krana ‘batu karang’. Dia kata perit, tapi tak terdaya trpaksa lalui jgk…

  2. Setahu sy, xboleh makan mata ikan, tulang ayam yg lembut (warna putih)..tapi tu la yg org ramai kata sedap!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s