Di Malaysia terdapat banyak pokok Angsana ditepi jalan raya. Pokok ini besar, rendang dan boleh memberi perlindungan daripada pancaran matahari.

Tapi kalau di Korea dan di Jepun selain dari pokok sakura terdapat banyak pokok gingko biloba di tanam di tepi2 jalan. Sangat menarik dan bila saya lalui didepan pokok2 ini saya akan kadang2 berhenti seketika ‘ just to look at it’.

image

Pernah tak mengambil herba ini? Gingko biloba sering digunakan dalam perubatan tradisional kerana ia dikatakan mampu membantu merangsangkan dan meningkat aliran darah kepada kebanyakan tisu dan organ. Peredaran darah yang lancar adalah satu keperluan bagi setiap orang dalam usaha untuk badan berfungsi dengan baik.

image

Herba gingko biloba memang sangat terkenal. Sering digunakan untuk menguatkan memori, meningkat mood dan mengurangkan keletihan, melambatkan proses penuaan, penawar yang baik bagi mereka yang sukar untuk tidur. Dikatakan boleh mencegah arteri tersumbat dengan menghalang pembentukan plak, seterusnya melindungi dari mendapat penyakit jantung namun begitu bagi mereka yang mengambil pencair darah seperti warfarin atau coumadin, dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil ekstrak gingko biloba kerana ia juga bertindak sebagai ‘anti coagulant’.

image

image
Saya suka syorkan buku2 diatas untuk bacaan tambahan tentang herba-herba

One thought on “Khasiat gingko biloba

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s