Pernahkah anda dengar orang berkata, walaupun kurang makan makanan manis tapi gula darah masih juga tinggi? Mengapa boleh jadi begitu?

Tidak dinafikan semua orang tahu makanan yang manis boleh meningkatkan paras gula darah, tapi apakah selain dari itu ? Karbohidrat? Ramai yang percaya bahawa makanan mengandungi tinggi karbohidrat adalah tidak sihat untuk badan dan harus dielakkan terutama bagi mereka yang cuba mengawal paras gula darah supaya ia tidak meningkat dengan mendadak…Hmm… ada juga kebenaran di situ tetapi sebenarnya terdapat pelbagai jenis karbohidrat dan setiap jenis mempunyai kesan yang berbeza pada badan kita. Tepung halus dan beras putih adalah contoh sebahagian daripada karbohidrat ringan (simple carbohydrate) yang mudah dicernakan serta bertukar menjadi glucose pada kadar yang cepat. Manakala karbohidrat kompleks (complex carbohydrate) seperti beras perang, oat dan sayur-sayuran yang mempunyai kandungan serat yang tinggi adalah makanan yang sangat baik untuk mengawal paras gula. Walaupun begitu bukan hanya apa yang di makan boleh menjejaskan kestabilan gula dalam darah, berapa banyak dan waktu bila, boleh juga menyebabkan kenaikan paras gula darah dalam badan seseorang…

Bolehkah herba mengawal paras gula?
Terdapat banyak jenis herba yang boleh merendahkan paras gula dan meningkatkan sensitiviti insulin.

Ada 3 jenis herba yang mudah kita perolehi dan ia sangat berkesan bagi mengawal paras gula dalam darah, iaitu halba, kulit kayu manis dan juga kunyit

image
Herba-herba ini mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan dan menurun paras gula dalam darah adalah satu daripadanya.
Saya dapati perbagai cara di ambil. Ada yang cuma rendam dengan air panas atau masak diatas api yang Kecil selama 5~15 minit.

Halba 1~2 tsp + 1 cawan air

Kulit kayu manis 2~3 batang (yang kecil) + 1 cawan air

kalau nak ambil kunyit, rasanya lebih baik ambil dalam bentuk kapsul, supaya gigi tak jadi kuning. ๐Ÿ˜‰

Saya suka mengambil dalam bentuk kapsul, senang nak telan ๐Ÿ™‚

Adalah baik jika dapat memeriksa gula darah dengan lebih kerap ketika mengambil herba bagi memastikan keberkesanannya dalam mengawal paras gula dalam darah.

2 thoughts on “Herba untuk mengawal paras gula darah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s