Hari ni untuk makan tengah hari, my only son tak nak makan nasi. Jadi saya buatkan dia lempeng sayur. Resipi ni mudah saja. Hmm.. semua resipi dalam blog saya ni memang simple dan mudah je.. πŸ˜€Β 

Lempeng sayur sedap dimakan dengan sos cili. Cara nak buat lebih kurang macam kuih dadar.

image

image

image

image
Sedap dimakan ketika panas

Bahan-bahan :
1. Daun bawang
2. Kobis
3. carrot
4. Taugeh
5. Tepung gandum
6. Dua biji telur
7. butter
8. Garam dan lada sulah secukup rasa

Cara :
Saya hiris sayur, terpulanglah banyak mana dan jenis sayur. Saya tuangkan air yang mendidih kedalam sayur. 2 minit kemudian saya masukkan tepung gandum, kacau sebati dan masukkan butter, bila butter dah cair baru campur pula telur. Kepekatan macam buat kuih dadar. Akhir sekali masuk garam dan lada sulah secukup rasa. Masak macam kuih dadar tapi jangan buat lempeng sayur besar sebab susah nak balik- balikan, nanti tak cantik… bagi garing sikit, sedap…

Semoga ada yang suka lempeng sayur ni.. πŸ˜€
selamat mencuba!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s