Alpha lipoic acid adalah sebatian yang penting untuk fungsi asas badan kerana ia menukarkan glukosa kepada tenaga. Satu antioksidan yang sangat kuat dan boleh didapati dalam brokoli, hati, yis, bayam dan kentang. Manfaat yang paling penting ialah ia boleh meneutralkan pelbagai radikal bebas. Alpha lipoic acid mampu menjanakan semula beberapa antioksidan lain termasuk vitamin C dan gluthathione. Meningkatkan tahap gluthathione adalah sangat penting kerana ia melindungi tubuh daripada kerosakan dan berperanan utama dalam detoksifikasi serta menghapuskan karsinogen dan toksin dalam badan.

image

Alpha lipoic acid telah menunjukkan keupayaan untuk melindungi hati dari racun dan menjana semula hati, jika ia rosak. Ia juga mempunyai kesan yang baik terhadap tahap kolesterol serta membantu untuk mencegah penyakit jantung. Alpha lipoic acid berupaya menormalkan tekanan darah, meningkat sistem imun, bermanfaat ke atas keradangan, dapat mencegah kalsium oxalate daripada membentuk dan merosakkan buah pinggang.

Satu lagi faedah besar daripada alpha lipoic acid ialah mengoksidakan protein, lemak dan karbohidrat ke dalam bentuk yang boleh digunakan tenaga yang dikenali sebagai adenosine triphosphate atau ATP.

Disebabkan ia sangat luas manfaat kesihatan untuk mencegah dan merawat penyakit. Alpha lipoic acid juga telah digunakan dalam rawatan penyakit kronik degeneratif. Ia juga telah terbukti mempunyai kesan yang baik terhadap banyak penyakit yang berbeza dari katarak kepada kanser. Alpha lipoic acid telah digunakan untuk meningkatkan fungsi mental dan di negara Jerman ia digunakan secara meluas untuk rawatan neuropati diabetes, jenis kerosakan saraf yang menyebabkan kesakitan, kehilangan sensasi dan kelemahan.

Untuk bacaan lebih lanjut:

The benefits of Alpha Lipoic Acid

Alpha Lipoic Acid for weight loss, Anti Aging and Nerves


Alpha Lipoic Acid: Health benefits

Apa yang sangat menarik tentang Alpha Lipoic Acid ini ialah dikatakan juga boleh memperbaiki dan mengekalkan kulit kelihatan muda. Hmm…antiaging!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s