Semalam terbaca satu artikel, hampir semua pesakit kanser payudara di dapati kekurangan vitamin D. Penyelidikan di India mendapati bahawa lebih daripada 95% pesakit kanser payudara kekurangan Vitamin D. Kajian itu disiar dalam jurnal India, Endokrinologi dan Metabolisme bulan Mei 2012

Kajian India tidak membayangkan bahawa kekurangan vitamin D menyebabkan kanser payudara, tetapi ia menunjukkan terdapat beberapa hubung kait antara tahap vitamin D dan kanser payudara. Penyelidikan baru ini ditambah dengan penyelidikan yang semakin meningkat menunjukkan vitamin D boleh
mencegah dan merawat pelbagai jenis kanser.

Penemuan baru-baru ini, bahawa dengan bantuan vitamin D, badan berkeupayaan melawan banyak penyakit kronik telah mendorong ramai penyelidik – terutama mengenai kemungkinan vitamin D dari cahaya matahari boleh menawarkan pencegahan dan penyembuhan penyakit seperti kanser.

Menurut sebuah institute kanser kebangsaan di negara Barat, 80% kes kanser boleh dielakkan. Pemakanan yang sihat dan seimbang seperti diet yang rendah gula halus (refined sugar) dan daging diproses serta tinggi pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran dan vitamin D boleh mencegah kanser. Kajian juga telah menunjukkan diet yang tinggi dalam produk haiwan dan tenusu yang mengandungi hormon dan lemak tepu boleh menyebabkan kanser payudara.

Dalam satu kajian yang dijalankan pada tahun 2011 ke atas 60,000 wanita selepas menopaus, didapati bahawa wanita dengan peningkatan paras vitamin D yang diperolehi melalui diet dan makanan tambahan, mengurangkan risiko kanser payudara. Peningkatan tahap vitamin D ini berlaku apabila wanita ini terdedah kepada cahaya matahari.
Dikatakan cara yang paling mudah untuk membantu badan mendapat vitamin D adalah dengan berjemur di bawah cahaya matahari selama 15 minit, 2 atau 3 kali seminggu.

Links:

Vitamin D and cancer-nine facts “they” wont tell you

Vitamin D-‘ Enormous potential to beat cancer’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s