Tahukah anda bahawa paraben boleh menyebabkan kanser?

Saya ada membaca artikel yang mengatakan bahawa paraben yang digunakan secara meluas sebagai pengawet dalam pelbagai kosmetik dan produk makanan mempunyai ciri-ciri estrogenik. Saintis telah lama mengetahui bahawa estrogen merupakan salah satu hormon yang boleh menyebabkan kanser payudara. Kini, penyelidik telah menemui hubungan langsung antara paraben dan kanser payudara. Satu kajian di dalam jurnal toksikologi, Mac 2012 mendedahkan paraben esters terdapat dalam 99% sampel tisu kanser payudara.

Ini membimbangkan kerana banyak barang kosmetik mengandungi paraben. Selalunya bila saya nak beli alat kosmetik, biasanya saya checklah juga label yang ditulis tu, tapi taklah faham sangat sebab kebanyakkannya nama-nama teknikal dan dipatenkan untuk variasi ramuan. Tak pernah tahu yang bahan-bahan seperti paraben ni boleh menyebabkan kanser

Penemuan ini adalah penting kerana kulit adalah organ yang terbesar yang boleh menyerap semua bahan yang diletakan padanya. Paraben yang paling biasa digunakan dalam produk kosmetik ialah methylparaben, propylparaben dan butylparaben. Paraben boleh didapati  dalam pelbagai produk pengguna seperti deodoran, syampu, losyen, kosmetik, ubat-ubatan dan aditif makanan. Oleh itu, cara terbaik untuk memastikan produk penjagaan badan tidak mengandungi paraben adalah dengan membaca label produk tersebut.

Lepas ni saya kena lebih berhati-hati dalam memilih kosmetik.

“Prevention is better than cure”

Rujukan:

99% breast cancer patients have parabens in their body

2 thoughts on “Kosmetik boleh menyebabkan kanser?

  1. Salam Kasih …

    Seriusly saya memang bukan org yg memakai kosmetik tegar . Saya sekadar menggunakan pencuci muka , moisrutiser , bedak …dan deodoran (tak guna karang , org tak mau dkt pulakkan) . Saya terlalu alah dgn bau wangi dlm alatan tersebut. Saya akan jd seperti org mabuk tuak …….Alhamdulillah ….Allah kurniakan kulit yg kurang bermasalah …..seimbang dgn alahan saya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s