Pokok ini mudah tumbuh khususnya dikawasan lembap.
Herba ini dikatakan mujarab bagi merawat sakit gigi atau bengkak gusi. Sesuai digunakan bagi rawatan sementara sebelum ke klinik gigi.
Caranya adalah mengambil beberapa helai daun yang telah dibersihkan terlebih dahulu, ditumbuk lumat dan sapu pada gigi atau gusi yang sakit atau bengkak. Rasa kebas, berangin dan sedikit pedas boleh mengurangkan atau melegakan rasa sakit gigi.
Daun muda Subang Nenek boleh dibuat ulam dengan dicelur dan makan dengan sambal belacan, budu, cencaluk atau cecahan lain bersama nasi.
Dikatakan dengan memakan daun Subang Nenek sebagai ulam dapat merangsang pencernaan air liur bagi yang menghadapi pengeluaran air liur yang kurang, dapat merawat sembelit dan buasir
Bagi saya, rasa daun dan bunga subang nenek ini yang sedikit pedas, berangin dan kebas ini membuat ia tidak sedap dimakan sebagai ulam.
Ada pula yang mengatakan kalau makan 5 atau 6 helai daun ini akan membuat seorang itu merasakan seolah-olah dia tidak mempunyai gigi disebabkan oleh rasa kebas dari daun subang nenek itu.. 🙂
kenal pokok ni … tapi tak tahu dia byk khasiat … imgat sekadar tumbuhan renek biasa …
Anugerah alam …
Betul tu Chik Att… pokok ni ada manfaatnya,ramai ingat ia cuma pokok biasa je. 🙂