Jom baca informasi tentang bunga lawang yang begitu bermanfaat untuk tubuh badan. Ia bukan saja memberi banyak kebaikan, tetapi ia juga boleh memudaratkan jika tidak digunakan dengan betul…

Bunga lawang telah diambil selama berabad-abad untuk melegakan ketidakselesaan perut. Dalam perubatan tradisional cina, bunga lawang digunakan untuk pencernaan, menggalakkan kesihatan organ pembiakan wanita dan meningkat pengeluaran susu ibu. Herba ini tidak boleh digunakan semasa mengandung. Bunga lawang merangsang penghasilan telur dan meningkatkan libido.

Bunga lawang bersifat anti bakteria, anti septik dan anti kulat. Ia berguna untuk rawatan asma, bronkitis, batuk selsema, batuk kering dan tonik perut.
Minyak bunga lawang digunakan untuk melegakan ketidakselesaan abdomen, sakit sendi dan sakit belakang pinggang.

image

1 titik minyak bunga lawang dicampur dengan 1 sudu teh madu, diambil dapat melegakan kekejangan perut, senak, gas, kembung dan loya. Dalam dos yang kecil boleh meningkat peredaran darah, penafasan dan menguatkan jantung. Ia juga digunakan untuk merawat kudis dan jangkitan kutu. Walaupun minyak bunga lawang boleh membantu merawat keadaan kulit tertentu tetapi ia perlu dicairkan dengan losyen untuk mengurangkan risiko iritasi.

Jangan menggunakan minyak bunga lawang lebih daripada yang diarahkan, untuk mencegah kesan sampingan yang serius kerana minyak ini berpotensi toksik. Ia boleh menyebabkan takungan cecair dalam otak, sawan, mabuk dan menggeletar. Jadi bila nak guna minyak bunga lawang perlulah berhati-hati.

Bunga lawang juga boleh dikunyah untuk menghilangkan nafas berbau busuk. 😉

The Times Of India Star.

Health benefits of star anise.

Rempah Ratus ~ Ong Hean Chooi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s