Bila tiba musim durian maka tiba jugalah musim manggis. Kalau durian dikenali sebagai “king of fruit”, manggis pula disebut sebagai “Queen of fruit”.
Kata orang, kalau lepas makan durian, bagus juga makan manggis, sebabnya durian panaskan badan dan manggis pula sejukkan badan, mmm…betul ke?

Buah manggis banyak manfaat terutama kulitnya. Jom baca, apa kelebihan buah manggis ini sehingga jusnya dijual dengan harga yang mahal di pasaran.

image

Terdapat dalam buah manggis sejenis fitonutrien yang kuat iaitu Xanthone. Xanthone dikenali sebagai antioksida yang mampu meneutralkan radikal bebas iaitu penyebab penyakit degeneratif seperti jantung, strok dan kanser. Xanthone boleh memberi kesan positif kepada fungsi badan menjadi lebih sihat. Ia bermanfaat menghalang proses degenerasi sekaligus merangsang regenerasi sel rosak sehingga menjadikan awet muda. Kulit buah manggis mengandungi xanthone 27 kali lebih banyak daripada isi buahnya. Kandungan antioksida dalam kulit manggis 66.7 kali lobak dan 8.3 kali limau.

Dikatakan buah manggis boleh digunakan untuk mengubati buasir, keputihan, tonsil, cirit birit, batuk dan sakit gigi manakala kulitnya pula baik untuk memelihara kesihatan kulit, merawat sembelit, disentri, sakit mulut dan kejang.

Ramuan untuk disentri:
Kulit 2 biji buah manggis dicuci bersih dan dipotong kecil. Kemudian rebus dengan 5 gelas air sehingga baki 2 gelas. Tapis dan sejukkan. Minum 3/4 gelas dua kali sehari. Boleh tambah madu jika suka.

Rujukan:
Ensiklopedia
Herba Nusantara Berkhasiat,
Bukti Ilmiah & Cara Penyediaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s